Helena vaknade ur koman – men livet var förstört

”De sa att det var kört”

RELATIONER

Helena Olsson Brink var 27 år och jazzsången hade just tagit henne in på musikhögskolan.

Hon spåddes en lysande karriär – när p-pillret slog sönder hennes liv.

Foto: PETER KJELLERÅS
SYN OCH TAL FÖRSTÖRDES Läkarna sade att det var kört. Ändå kom Helena Olsson Brink tillbaka till livet. Men syn och tal förstördes för alltid.

Det är tio år sedan men de dramatiska dygnen på Karolinskas intensivavdelning lever fortfarande kvar i hennes medvetande.

– De sa att det var kört. Mamma och min bror fick beskedet mitt i natten. Jag försöker glömma det. Men jag var fruktansvärt rädd, säger Helena Brink.

Hon hade drabbats av hjärnblödning och stroke. I drygt två veckor låg hon på Karolinskas intensiv och kämpade för livet. Läkarna hade gett upp hoppet när hon mirakulöst vaknade ur koman.

Under ett halvårs rehabilitering på Danderyds sjukhus tvingades hon lära sig allt på nytt. Prata, äta, tänka, gå.

”Hjärnan vill inte”

I dag är hon 37 år och bor med sin mamma i ett hus i Arboga. Skadorna gör henne beroende av hjälp. Synen är bara trettioprocentig och hon har afasi, talsvårigheter. Hon tvingades ge upp musiklärarkarriären och är i dag sjukpensionär.

– Jag får inte köra bil och har problem med både syn och tal. Man kan beskriva det som att jag vill prata men hjärnan vill inte, säger Helena.

Helena Olsson Brink är en av de 100 kvinnor som via Henning Sjöström stämde företaget Organon för att de fått blodpropp av p-pillret Desolett.

Fick fem miljoner

– Ingen varnade mig. När jag frågade om de var farliga sade läkaren bestämt NEJ.

Hon är den enda som fått maxbeloppet på fem miljoner kronor från läkemedelsförsäkringen. Cirka 1,5 miljoner kontant plus livränta 8?000 kronor i månaden till pensionen.

– Det kan inte ersätta mitt liv men det känns bättre ändå. Ett bevis att det inte var mitt fel det som hände.

Talet vågar hon inte lita på, orden försvinner eller förvrängs, men sångrösten sviker inte. Det var jazzsångerska hon drömde om att bli, i dag sjunger hon på begravningar och privata tillställningar.

– Jag var bara 27 när det hände, klart jag ville fortsätta att leva. Det är bara att kämpa, säger hon.

Läs också

Caroline Hougner