– Jag blev som en annan människa

Henna, 29, blev avtrubbad och deprimerad

RELATIONER

Hon blev ledsen, avtrubbad och tappade intresset för allt.

– Jag blev som en annan människa av p-piller, säger Henna Iivari.

Foto: LOTTE FERNVALL
BLEV DEPRIMERAD P-pillren drog ned Henna Iivari i en depression. Hon drog sig undan allt och alla. Till slut kände hon inte igen sig själv.

Henna Iivari började äta hormoner redan i tonåren. Först nu, i en 29 år gammal backspegel, inser hon hur de troligen tog ned henne i en tonårsdepression.

– Jag mådde jag väldigt dåligt i slutet av gymnasiet. Men hur skulle jag kunna koppla samman det med p-piller då, säger Henna Iivari.

Efter sex års uppehåll började hon äta Trinordiol igen förra hösten. Ganska omgående kom symptomen tillbaka. Henna orkade inte vara glad och utåtriktad längre utan började isolera sig. Jobbarkompisarna på gymmet strax söder om Stockholm reagerade också.

”Blev likgiltig inför allt”

– Jag märkte fort att jag blev avtrubbad och deprimerad. Jag var likgiltig inför allt. De på jobbet undrade vad som hänt och kände inte igen mig.

Hon fortsatte ta pillren i tre månader innan hon och hennes pojkvän gemensamt bestämde att hon skulle sluta. Redan efter ett par veckor var hon sig själv igen.

– Jag har flera kompisar som drabbats både fysiskt och psykiskt. De går upp i vikt, tappar sexlusten och får depressioner.

Den enda fördelen var att hon alltid visste när mensen kom – ”på onsdagar under svensklektionen”. Nu har hon slängt pillren för gott.

– Jag vill inte äta mer. Det finns lindrigare skydd utan biverkningar, som kondom, säger hon.

Läs också

Jessica Ritzén