– Jag hatar de där tabletterna

Sara, 17, tappar både lust och självförtroendet

RELATIONER

Första raden i pillerkartan är värst.

Då tappar hon allt – humör, självförtroende och sexlust.

– Jag hatar verkligen de där tabletterna, säger Sara Zhou, 17.

Foto: Per Groth
TAPPAR LUSTEN - OCH SJÄLVFÖRTROENDET Pillret som vi tar för att ha sex – gör att vi inte vill ha det. När Sara Zhou tar de första pillrena i kartan försvinner både lusten och självförtroendet. Hon ifrågasätter varför p-piller måste ge så allvarliga biverkningar.

För två år sedan fick Sara Zhou sina första kombinerade p-piller. Hon kände tidigt hur de förändrade hennes personlighet.

– Jag blev jätteelak mot folk utan att förstå varför. Jag ville inte träffa människor, jag slutade till och med att gå ut, säger Sara Zhou.

P-pillren fick Sara att öka i vikt och hon fick problem med akne. För att förbättra sitt självförtroende började hon banta och träna stenhårt.

Så småningom fick hon diagnosen ortorexi, en ätstörning som innebär att man tränar för mycket. Flera gånger om dagen. Och dessutom äter så magert att kroppen får fettbrist.

”Ätstörningar värst”

– Ätstörningarna var den jobbigaste biverkningen. När det var som värst tyckte jag att sallad var för fett, säger hon.

Efter att ha hållit upp ett tag har hon börjat ta p-piller igen. Hon har en ny pojkvän och det blev för jobbigt att använda kondom.

Första raden på kartan beskriver hon som en pina.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, kanske p-spruta är ett alternativ. Men det vore bra om killarna kunde ta ansvar också, säger Sara Zhou.

Läs också

Jessica Ritzén