”Risken för blodpropp är större vid graviditet än när man äter p-piller”

Barnmorskan Christina Rogala svarade på läsarnas frågor

RELATIONER

Christina Rogala är barnmorska och verksamhetschef vid RFSU-kliniken.

I en chatt med anledning av Aftonbladets serie ”Hormoner hela livet” svarade hon på frågor från läsarna.

Foto: Olof Elfverson
Christina Rogala.

Christina Rogala säger: Hej, nu är jag på plats. Jag vill börja med att kommentera rubrikerna i dagens Aftonbladet. Jag blir upprörd över att man bara lyfter fram de negativa sakerna med p-piller. Jag tycker att det är en väldig obalans i artiklarna, där man inte lyfter fram några fördelar och inte heller gör några jämförelser med hur riskerna för att få blodproppar i samband med graviditet är. Vi vet att risken att få blodpropp då är högre än då man äter p-piller. Därför efterlyser jag i de kommande artiklarna en mer nyanserad bild av för- och nackdelar med hormonella preventivmedel. Titta gärna på den information som Läkemedelsverket kom med i dec i 2005, där man belyser så väl för- som nackdelar. Jag skulle vilja att Aftonbladet tittar på denna.

Nu tar jag gärna era frågor!

Sara säger: De allra flesta som äter p-piller får väl INTE besvär av dem?

Christina Rogala säger: Hej Sara! Tack för din fråga, som verkligen belyser verkligheten. Det är sant, de flesta som äter p-piller får inga besvär.

Helena säger: Hej Christina! Jag äter just nu Cerazette sedan något år tillbaka men jag märker att sexlusten kraftigt har minskat. Dessutom funderar jag och min man på att skaffa barn och vi har en fundering hur länge det kan ta innan verkan av pillerna trappas av? Har hört att det med cerazette kan ta upp till två år gentemot ett med vanliga p-piller, stämmer detta?

Christina Rogala säger: Hej Helena! Du hade två frågor. Om vi börjar med minskad sexlust så vet man att det är en känd biverkan av hormoner, särskilt gulkroppshormoner. Detta är det enda horman om finns i Cerazette. En del kvinnor märker väldigt tydligt av detta, andra inte alls. Vilka kvinnor som får denna biverkan vet man inte förrän man har provat. Om du slutar så kommer din sexlust tillbaka. Din andra fråga: Cerazette är ett minipiller som man äter varje dag och när man slutar med dem så försvinner effekten inom ett dygn. De är alltså bara säkra som preventivmedel så länge. Om du tillhör de kvinnor som inte har haft någon "mens" när du ötit pillren så har du inte haft någon ägglossning. De flesta får tillbaka den inom tre månader, för den del kan det ta upp till sex månader. Upp till två år är alltså inte sant.

becca säger: Hej jag äter mercilon men mår ofta illa och spyr av dessa. Är det farligt vad kan jag göra?

Christina Rogala säger: Hej! Du ska inte behöva må illa och spy av ditt preventivmedel. Då bör du kontakta den som skrivit ut dem och be om en annan sort. En anledning till att du mår illa kan vara östrogenet som finns i kombinerade piller, som mercilon.

Åsa säger: Frågan alla ställer sig: när kommer p-piller för män?? Varje gång tidningarna skriver om det så verkar det ligga fem år bort - är det någon som på allvar håller på att ta fram ett sådant piller?

Christina Rogala säger: Ja, jag ställer mig samma fråga. Jag har hört samma sak sedan 1989 - inom fem år ska det finnas... Men jag tycker att det är en fråga vi ska skicka vidare till läkemedelsindustrin - är det inte dags att komma upp till bevis nu??

annahoj säger: Hej Christina! Hur många år kan man äta p-piller utan att det är någon fara?? Och varför finns inte follimin länge??

Christina Rogala säger: Hej! Först den första frågan: Det finns ingen absolut gräns för hur länge man kan äta p-piller. Men man ska komma ihåg att man äter dem för att inte bli gravid och jag tycker att det är viktigt att fråga sig om det är det preventivmedel man ska ha hela livet, efter hand som livet förändras. Om man inte röker, inte tillhör riskgrupperna för blodpropp så finns det ingen övre eller undre gräns. Follimin är borttaget från marknaden, helt enkelt för att företaget tagit bort det från marknaden. Men det är inte särskilt förknippat med biverkningar. Det finns ett likvärdigt preparat som heter Neovletta, som innehåller samma sak.

ida säger: Hej! Efter en graviditet och massa problem med hormoner så valde jag att använda kopparspiral. Men jag blöder så mkt att jag nästan inte kan gå till jobbet, jag funderar nu på att ta ut den och använda piller i alla fall. MEN jag har ätit olika typer och saknade helt lust pga av pillerna. Vad ska man göra? Tack

Christina Rogala säger: Hej! Du säger att du blöder mycket med kopparspiralen och det är tyvärr något som drabbar en del kvinnor med en sådan. Har du provat något av de preparat som gör att man blöder mindre vid menstruationen? Du kan få tips av din läkare eller barnmorska. Möjligen skulle ett hormonspiral vara ett alternativ för dig. Då har man en lägre dos av gulkroppshormon och en lokal påverkan på livmodern, vilket oftast ger färre biverkningar för de flesta.

Tuttsan_85 säger: jag har prövat tre olika p-piller och mina bröst ömar jätte mycket. jag kan inte ligga på sidan. jag kan knappt ta på mig bh eller tröja. och när jag reser mig upp på morgonen stramar det och gör ont i bröstvårtorna. Är det rimligt? Ska det vara så?? Vad finns det för andra alternativ som man inte får såna besvär av? Jag tappar även sexlusten. Varför?

Christina Rogala säger: Hej! Det är svårt att svara när jag inte vet om du ätit mini- eller kombinerade p-piller. Ömma bröst är en ganska vanlig biverkan, särskilt de två-tre första månaderna av p-pillerätande. Om det fortsätter så ska man byta sort, vilket du försökt att göra. När sexlusten påverkas så kan det ibland hjälpa att byta sort, men inte alltid eftersom många p-piller är rätt lika. Ett alternativ är kopparspiral som är helt hormonfri, eller att man blir en noggrann kondomanvändare och har akut-p-piller som backup om kondomen skulle spricka etc. Det är bra att ha akutpillren hemma eftersom man vet att de är mest effektiva det första dygnet.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

tessi säger: Hej Christina Rogala! Jag har en fråga: Hur kommer det sig att det forskas så lite om p-piller och det inte tas fram piller med mindre biverkningar? Är det meningen att alla vi tjejer som på ett eller annat sätt är tvungna att äta dessa ska leva med en skräck för att plötsligt dö av en propp? Hur humant är det egentligen?

Mvh Tessi

Christina Rogala säger: Hej! Jag svarar på din fråga med två olika riktningar. Det ena är att p-piller är otroligt väl utforskat läkemedel eftersom det är så många kvinnor i så många länder som under 50 år har ätit p-piller. Få läkemedel vet man så mycket om. Sen finns det en sida som man inte har brytt sig särskilt mycket om och det är påverkan på humör och sexlust. Det är en biverkan som man har ignorerat - man har noterat att det finns men man har inte forskat särskilt mycket på det. Så det är också en fråga man får ställa till läkemedelsindustrin: vad tänker ni göra? Jag tycker inte att kvinnor att ska behöva stå ut med humörsvängningar och minskad sexlust. Då ska man testa något annat, till exempel spiraler.

Moderator säger: Tack alla som har chattat - ni var väldigt många och alla kunde tyvärr inte få svar på sina frågor. Stort tack också till Christina Rogala!

Christina Rogala säger: Jag hoppas att Aftonbladets artiklar inte får samma effekt som tidigare skrämselpropaganda runt p-piller har fått: att kvinnor slutar med sina p-piller utan att ha hittat en annan metod, eftersom vi vet att risken för blodpropp när man är gravid är större än när man äter p-piller.

Läs också

aftonbladet.se