Så missbrukas det nya p-pillret

Aftonbladet avslöjar hemlig rapport från läkemedelsbolag

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
CAROLINE BÖRJADE NÄR HON VAR 16 Första gången Caroline, 20, tog akut-p-piller var hon 16 år. Sedan dess har hon tagit minst 15 doser. – Jag vill inte men det blir så ändå, säger hon.
RELATIONER

Akut-p-piller slår försäljningsrekord - ändå ökar aborterna.

En hemlig rapport från läkemedelsföretaget Nycomed visar att tabletterna missbrukas.

Tusentals kvinnor använder pillret flera gånger i månaden.

Hårdlanseringen med tv-reklam i dokusåpan ”Paradise Hotel” har gjort akut-p-piller till en försäljningssuccé. Bara i år säljs omkring 190 000 doser. Läkemedlen ligger bredvid kondomer och glidmedel på apotekshyllan för 159 kronor per dos.

Akut-p-piller receptbefriades 2001 för att minska tonårsaborter. Det ska vara en nödlösning men nu larmas att många har det som enda preventivmetod.

Aftonbladet har tagit del av en hemlig rapport från tillverkaren Nycomed som visar att 4,2 procent av kvinnor mellan 15 och 25 år använder akut-p-piller flera gånger i månaden.

Undersökningen mörklagd

Marknadsundersökningen gjordes i februari men mörklades av Nycomeds företagsledning. Personalen fick munkavle - trots att man hade svart på vitt att läkemedlet missbrukades.

Rapporten visar att närmare tiotusen kvinnor tar chockhöga doser gulkroppshormon flera gånger i månaden för att skjuta fram sin ägglossning. Akut-p-pillret motsvarar en och en halv månadsdos. Det är som att ta 50 vanliga minipiller – samtidigt.

– Bruket är mer än vad vi rekommenderar för att det ska skydda ordentligt, men det är inget missbruk. Vi kommunicerar vanligtvis inte våra marknadsundersökningar vitt och brett, säger Mats Mogard, medicinsk chef på Nycomed.

Apotekspersonalen var först med att larma om misstänkt missbruk. De har märkt att efterfrågan på "dagen-efter-piller" är störst på måndagar. Kunderna är mellan 25 och 35 år.

– Det är mer efter helgen. Många köper flera förpackningar åt gången, fast man bara får ta en per menscykel, i början sågs det som ett baksmällemedel, säger en receptarie på apoteket i Globen.

De riktigt unga får sina gratis. I år delades var femte dos, cirka 30000, ut kostnadsfritt på ungdomsmottagningar.

En studie i Uppsala visade att mer än hälften av studenterna har tagit det en eller flera gånger.

– Fler och fler tar akutpiller, ändå ser vi ingen effekt på abortsiffrorna, säger Tanja Tydén, professor i omvårdnad i Uppsala.

– Det kan vara så att vi har fått osäkrare sexualvanor och tar mer risker. Akutpillren kan inge en falsk trygghet för en del. Man planerar att ta det men så blir det inte av, av tidsbrist eller för att det är för dyrt.

Flest aborter i Sverige

Sverige toppar abortligan i Norden och aborterna fortsätter att öka. Första halvåret 2005 gjorde 3500 tonårstjejer abort, fyra procent fler än året innan. De flesta tar medlet efter kondomhaveri, men drygt var femte kvinna som köpte det på apoteket hade det som enda p-medel, visar en Uppsalastudie.

Caroline, 20 år, har tagit akut-p-piller minst femton gånger. Och flera gånger i samma menscykel. I sin hemstad skickade hon till slut pojkvännen att handla pillren för att hon inte ville bli igenkänd.

Nu studerar hon i Stockholm och är anonym när hon handlar. Hon äter egentligen minipiller men har svårt att ta dem i tid. Hon får inga direkta biverkningar av akut-p-piller.

Stoppar inte graviditeten

– Det känns inte ens speciellt att ta dem längre. Visst är det lite pinsamt, jag förstår ju att man inte ska använda dem så här. Jag borde träffa en läkare eller barnmorska, säger Caroline.

Akut-p-pillret kan ge blödningsrubbningar, illamående och snurrighet.

– Vi rekommenderar inte upprepad behandling som rutin. Även om det inte är farligt så är det en oerhört stark dos som man kan må dåligt av, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi, Läkemedelsverket.

Många unga tror att läkemedlet är ett abortpiller men det stoppar inte en pågående graviditet, som preventivmedel är det högst osäkert. Graviditetsrisken minskar bara med 75 procent.

Tjejerna berättar själva

Akut-p-pillret gör att unga tjejer struntar i att skydda sig. På aftonbladet.se har många tonåringar berättat om sitt missbruk. Här är några av dem.

Läs också

Läs tidigare artiklar

När kvinnan slutar med p-piller på grund av biverkningarna har hon få alternativ. Och de nya preventivmedlen är allt annat än ofarliga. Aftonbladet fortsätter att granska hormonindustrin och dess offer. I dag avslöjar vi hur läkemedelsindustrin mörkar ungas missbruk av akut-p-piller. Succépillren skulle minska aborterna - men har motsatt effekt.

Jessica Ritzén, Caroline Hougner