Efter KG – lillsyrran?

RELATIONER

Nu när ärkebiskop KG Hammar slutar är det många som är rädda för ett mer konservativt styre i kyrkan, men samtidigt är det i alla fall några av oss som hade hoppats på en kvinna på posten. Det ser inte ut att finnas någon vidare chans till det för landets två kvinnliga biskopar – Caroline Krook i Stockholm och Christina Odenberg i Lund – kandiderar inte. Att en kvinna som ”bara” är präst skulle ha en chans mot de två manliga biskoparna Ragnar Persenius och Anders Wejryd är väl knappast troligt?

Det finns i alla fall några kvinnor med i valet (provval sker 8 februari) och det är inte minst Ann-Louise Eriksson, docent och enhetschef vid kyrkokansliet i Uppsala, som är föreslagen av Forum för kvinnor prästvigda i Svenska kyrkan, och nu också KG Hammars egen lillasyster Anna-Karin Hammar, som är präst och stiftsadjunkt i Upposala (heja Uppsala!). Anna-Karin Hammar är väl något av en dark horse (om det nu är något som ger pluspoäng på denna himmelska arena?). Jag uppskattar att hon ger svar till Caroline Krook som alltså uttalat att hon inte tycker att tiden är mogen, i internationellt hänsende, för en kvinnlig ärkebiskop. Jag tror i och för sig att Caroline Krook är taktisk, hon vill inte ställa upp och förlora, och det kanske är rätt att invänta en tid där en kvinnlig biskop har större stöd, en bredare uppbackning? Anna Karin Hammar säger dock att om man hade haft den inställningen skulle vi inte haft några kvinnliga präster alls, och att ibland är det riktigt att gå före. Just så!

Dags att sätta p för p-piller?

Jag minns när jag gick upp på RFSU:s mottagning på Söder i Stockholm. Jag var 17 år och skulle få p-piller utskrivna. Alla mina vänner gjorde samma sak, det var ingenting konstigt med det, snarare tvärtom – det betraktades som helt naturligt och ansvarsfullt om man ville ha sex med sin pojkvän. Jag fick så kallade mini-piller, och jag minns inte att jag mådde särskilt dåligt fysiskt, men jag minns att jag var rädd ändå för min mamma hade fått en blodpropp i ögat efter att ha ätit p-piller. Jag slängde kartorna efter ungefär ett år, det har inte blivit några fler sedan dess.

Idag börjar Aftonbladet en artikelserie om hormonindustrin, och berättar bland annat att 48 kvinnor har dött efter att ha ätit p-piller, 42 av propp i lungan, 5 av hjärtinfarkt/stroke. Självklart är det bra att rapportera om de skadliga effekterna av p-piller och man kan fråga sig för vilka ”the pill" har varit bäst: för kvinnorna själva, för männen eller för de krafter som velat profitera på det, och här finns inte bara hormoninsustrin utan även sexindustrin. Alltså: är det möjligt att ha en enbart ”sexuell revolution” inom ramarna för ett system som fortfarande på de flesta andra sätt är patriarkalt? P-pillret har gett kvinnor möjlighet att ha sex utan att vara livrädda för oönskade graviditeter, men det har också bidragit till och varit ett redskap för ett sexfixerat samhälle, i hög grad på mäns villkor. Och samtidigt: kvinnor vill inte framstå som sexfientliga, men det är hög tid att utveckla något bättre än p-pillret. Och den forskningen kanske kunde göras på män?

Veckans man: Sven-Göran "Svennis" Eriksson

Jag vet inte om det är andra eller tredje gången som Svennis kvalar in på den här platsen, det är i alla fall inte första gången. Nu skriver brittisk press om att Svennis ska få sparken efter sitt möte med vd:n i engelska fotbollsförbundet, Brian Barwick. Ryktet säger att Barwick ska ge Svennis silkessnöret efter fotbolls-VM i Tyskland i sommar. Svennis senaste skandal, där han blev lurad av en journalist utklädd till arabsheik (herregud, det har ju inte ens Persbrandt råkat ut för...än), har uppenbarligen spelat Svennis motståndare i händerna. För, och nu är jag konspiratorisk, det verkar ju vara så att alla skandaler kring Svennis och de negativa skriverierna om honom personligen, har med mycket mer att göra än bara att medierna vill göra sensationsjournalistik och tjäna pengar. Det finns förstås ett uppdämt raseri för att laget förlorat för mycket, men också nationalistiska tongångar under alla sexskriverier och nedsättande omdömen. Jag gissar att när Svennis går kommer en ”riktig” engelsman att hamna på posten som förbundskapten.

ARTIKELN HANDLAR OM