2851 piller – och bröstcancer

Eva, 51: ”Givetvis tror jag att östrogenet utlöste min sjukdom”

Foto: MATS STRAND
Ett liv med hormoner Eva Eriksson, 51, började som de flesta med minipiller i tonåren och gick med åren över till östrogen. Samtidigt växte knölen i bröstet. Först då hon skulle opereras förstod hon att den hormonberoende tumören göddes av medicinen och slutade. – Varför sa ingen något? undrar hon och önskar att alla tänker sig för innan de börjar med hormoner.
RELATIONER

Eva Eriksson, 51, slår ner blicken.

Exakt 2851 hormonfyllda piller. Hennes livs konsumtion av minipiller och östrogen.

– Det är lite läskigt att se det så här...

Ett ögonblicks allvar. Nyss skrattades det högt när Eva Eriksson och hennes föräldrar steg i land vid Vikingterminalen i Stockholm. Whiskykryssningen blev precis så lyckad som de hoppats på.

Hemma vid köksbordet kommer de svåra tankarna tillbaka.

– Veta kan man ju inte, men jag tror givetvis det var östrogenet som utlöste min cancer, säger hon och tar försiktigt på pillren som stjälpts ut över duken.

”Inte överraskad”

Tio år har gått sedan Eva Eriksson fick diagnosen bröstcancer.

Hon hade känt knölen i vänstra bröstet ett bra tag, men enligt mammografin var den godartad. Först vid en rutinkontroll långt senare såg läkarna att den ändrat form.

– Egentligen blev jag inte överraskad. Det var jobbigt nog ändå med operation och allt vad det innebär, säger hon och tycker det är märkligt att ingen ens frågade om hon åt östrogen.

Eva Eriksson hade då ätit Progynon varje dag i sju år för att slippa klimakteriebesvär efter en underlivsoperation 1988. Först då en läkare på Radiumhemmet läste hennes journal insåg hon att det kunde finnas ett samband.

”Tänk er för”

– Han sa: Äter du fortfarande östrogen? Sluta omedelbart! Det är klart man börjar fundera då, berättar Eva Eriksson som fick veta att hon hade en hormonberoende tumör som göddes av östrogenet.

Frågorna har följt henne sedan dess.

– Svar kan jag aldrig få, men jag önskar att alla tänker sig för innan de börjar en hormonbehandling. Mår de verkligen så dåligt att de inte står ut utan?

Läs mer

Läs tidigare artiklar

Ett berg av piller fyller bordet. En mogen kvinna hinner stoppa i sig tusentals hormontabletter under sitt liv. Först p-piller. Sedan östrogen. Trots studie efter studie som visar att kvinnor mår dåligt fortsätter läkarna att skriva ut östrogen. I dag handlar Aftonbladets artikelserie om det som en gång kallades mirakelpillret mot åldrande.

Caroline Hougner, Jessica Ritzén