148000 kvinnor äter hormoner – trots alla risker

”En klart ökad risk för cancer”

RELATIONER

Just i dag stoppar 148?000 svenska kvinnor i sig östrogen.

Trots att studie efter studie visar på stora risker.

Cancer, stroke och hjärtsjukdomar är inte allt.

Oron för psykiska effekter har ökat markant.

Foto: Drago Prvulovic
Håkan Olsson.

En av fyra kvinnor säger sig må dåligt av östrogen.

Vanligaste skälet är att de känt sig nedstämda eller deprimerade enligt en färsk Sifo­undersökning Aftonbladet låtit göra.

Flera har dessutom drabbats av humörsvängningar, viktuppgång och sömnproblem.

Resultatet bekräftar en tidigare enkätstudie på 2982 kvinnor. Där såg läkarna tydligt att kvinnor som använder hormoner mår sämre och förbrukar mer sömn- och värktabletter än kvinnor som inte tagit östrogen.

Nya biverkningar upptäcks

– Det är nog på det här planet vi kan se flest bieffekter, säger Håkan Olsson, professor i onkologi på Lunds universitetssjukhus.

Han tycker bilden av östrogenet klarnat betydligt de senaste åren.

Efter de första larmrapporterna om att kvinnor fått bröstcancer av östrogen inledde läkemedelsbolagen en desperat jakt på medlets goda effekter.

Men den ena undersökningen efter den andra har avbrutits på grund av nya biverkningar man inte räknat med:

1. En amerikansk studie på 11000 kvinnor stoppades när man upptäckte att östrogen inte skyddar mot hjärtinfarkt som man hoppats på utan tvärtom ökar risken för stroke.

2. En annan amerikansk undersökning kom fram till att hormontillskottet fördubblade antalet demensfall.

3. I en tredje undersökning såg man ökad risk för venösa blodproppar.

4. Även en delstudie från den uppmärksammade amerikanska WHI-studien fick stoppas när de såg att hormonbehandling ökar risken för bröstcancer, stroke och hjärtsjukdom.

Slutresultaten från WHI-undersökningen som omfattade 28000 kvinnor visar att risken för kranskärlssjukdom ökar med hela 81 procent det första året kvinnorna tog östrogen.

”En klart ökad risk för cancer”

Håkan Olsson ligger själv bakom en av de största undersökningarna på området. Den så kallade Miss-studien på cirka 30000 svenska kvinnor.

– Vi såg en klart ökad risk för bröstcancer hos dem som åt östrogen. Ju längre behandlingstid, desto större var risken att drabbas.

Bland dem som behandlats i fyra år eller mer var bröstcancer 80 procent vanligare än för övriga.

Trots riskerna behandlas fortfarande hundratusentals kvinnor med hormoner. Håkan Olsson hoppas därför att reglerna skärps för vilka som får skriva ut hormonerna.

”Det är så mycket vi inte vet”

Det europeiska läkemedelsverket, Emea, ändrade nyligen sina rekommendationer om östrogen. Det ska nu endast ges till kvinnor med svåra klimakteriebesvär, i låg dos och under så kort tid som möjligt.

– I första hand är det långtidsbehandlingen vi vill komma ifrån, säger professor Viveca Odlind på Läkemedelsverket.

Hittills har behandlingstider på 10–15 år inte varit ovanliga.

Frågan är varför östrogen skrivs ut alls. Att hormonnivåerna i kroppen sjunker med åldern är väl naturligt. Något som vi är anpassade för?

– Ja, det är en svår avvägning där kvinnans totala livssituation måste vägas in. En del får så enormt svåra besvär, påpekar hon men tillägger att medicineringen måste omprövas från år till år.

– Det är fortfarande så mycket vi inte vet.

Läs mer

Läs tidigare artiklar

Caroline Hougner, Jessica Ritzén