”Gynekologer lever på att förse kvinnor med östrogen”

1 av 2
RELATIONER

Miljontals kvinnor har fått östrogen.

Länge ansågs det vara det bästa som hänt medelålders kvinnor.

Det var innan de fick bröstcancer.

Biverkningar talades det aldrig om när östrogenet lanserades som en naturlig produkt mot klimakteriebesvär för 25 år sedan.

Undermedlet var ju bra mot det mesta. Det hjälpte humöret och gav sexlust. Åt man det tillräckligt länge skulle det skydda mot hjärtinfarkt, benbrott och alzheimer.

– Som läkarkandidat fick jag lära mig att det närmast var kriminellt att inte ge kvinnorna östrogen, berättar Elisabeth Lidbrink, överläkare på Radiumhemmet i Stockholm.

Bröstcancerfallen ökar

Försäljningen sköt i höjden. I slutet av 1990-talet åt en halv miljon östrogen. Det är nästan 40 procent av alla kvinnor mellan 50 och 65 år.

– Det blev business för alla privata gynekologer. De lever fortfarande på att förse kvinnor med östrogen och på att de kommer på sina årliga kontroller, säger hon.

Samtidigt fortsätter antalet bröstcancerfall öka.

– Östrogenet är helt klart en förklaring, även om det inte ligger bakom alla fall, säger Elisabeth Lidbrink.

Brittiska forskare beräknar att 13 procent av alla bröstcancerfall i den här åldersgruppen beror på behandling med hormoner. Av de 19?000 som fick diagnosen i Sverige under 1990-talet skulle alltså 3 500 bero på att kvinnorna fått östrogen.

Läs mer

Läs tidigare artiklar

Caroline Hougner, Jessica Ritzén