”Finns det något bra alternativ till östrogen?”

Läkaren Elisabeth Lidbrink svarade på läsarnas frågor

RELATIONER

Elisabeth Lidbrink är överläkare på Radiumhemmet i Stockholm.

bruden säger: Hejsan Elisabeth. Varför skriver man ut östrogen till kvinnor när alla dessa risker finns bevisade? På vilket sätt skulle östrogen vara bra? Jag antar att jag som kvinna kan vägra ta östrogen...

Elisabeth Lidbrink säger: Förr skrev man mkt liberalt ut östrogen till kvinnor i klimakteriet för att man trodde att det var bra för humöret, skelettet och för att man kände sig yngre av det. Numera är man mer restriktiv och skriver framför allt ut till det till kvinnor med svåra bortfallssymtom, dvs svettningar/vallningar.

Vanja säger: Hej! När jag var hos barnmorskan för att få p-piller senast, så tyckte hon att jag skulle byta från kombinationspiller till minipiller eftersom östrogenet i p-piller leder till en ökad bröstcancerrisk efter 15 års användning (och det är precis så länge som jag har ätit p-piller). Jag tyckte att det kändes för krångligt, de gamla pillren har alltid funkat och så himla länge till kommer jag nog inte att äta dem, kanske två eller tre år till. Vad tycker du, borde jag ha bytt?

Elisabeth Lidbrink säger: Nej jag tycker du ska fortsätta med de p-piller som du vet fungerar. Riskökningen är så oerhört liten så att jag tror inte att den överväger nyttan av att ha ett p-piller som fungerar några år till. Mini-piller är besvärligt för många kvinnor och passar helt enkelt inte alla.

Sofie säger: Jag undrar om man kan få cancer av minipiller?

Elisabeth Lidbrink säger: Det finns inga data som har visat detta. Du behöver inte känna dig orolig.

Lisa säger: Finns det något bra alternativ till östrogen? Jag har en del övergångsbesvär men känner mig osäker på om jag verkligen vill äta östrogen.

Elisabeth Lidbrink säger: Ja det finns många alternativ, mer eller mindre bra dock. Motion, ackupunktur och ibland kan vissa tabletter hjälpa mot övergångsbesvär.

Siv Nordén säger: Jag är 69 år och har använt plåster sen jag var 52 i 10 år då jag övergick till Femanest. Jag har opererat bort både livmoder och äggstockar. Är risken för bröstcanser trots det lika stor? Jag har försökt med uppehåll ett halvår men mår mycket bättre med östrogen.

Elisabeth Lidbrink säger: Ja, risken för bröstcancer påverkas inte av att du har opererat bort livmoder och äggstockar. Risken för bröstcancer ökar något med tiden. Det betyder att den ökar ju längre du använder östrogen. Givetvis måste man ändå väga risker mot nytta och det är du som bäst gör den bedömningen om du klarar att vara utan östrogenet eller inte.

anna säger: Hejsan. Jag undrar om gulkroppshormener som finns i p-sprutan deprovera är farligt?

Elisabeth Lidbrink säger: Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara farligt. Många kvinnor upplever dock att brösten blir svullna och ömma av gulkroppshormon men man har inte, så här långt, visat något samband mellan gulkroppshormon, som p-piller, och cancer.

Elisabeth Lidbrink säger: Eller som p-metod menar jag, som p-piller eller p-spruta.

Jenny Rosén säger: Jag åt Trinordiol till och från i nästan 20 år. När jag var 37 fick jag en maximalt hormonkänslig bröstcancer. Vi har inga bröstcancerfall på någon sida av släkten. Hur stor är risken att jag dragit på mig bröstcancern genom att äta alla dessa p-piller?

Jenny Rosén

Elisabeth Lidbrink säger: I det enskilda fallet kan man aldrig svara säker eftersom ingen vet om du skulle ha fått bröstcancer även om du inte hade ätit p-piller. Man vet dock att det finns en liten, obs mkt liten, riskökning för kvinnor som äter kombinationsp-piller under lång tid.

Annika säger: Hej! Jag äter Cezarette mini-piler - är mini-piller bättre än vanliga p-piller eftersom det är mindre hormoner?

Elisabeth Lidbrink säger: Mini-piller innehåller bara gulkroppshormon och det finns inga belägg för att det skulle kunna öka risken för bröstcancer. Mini-piller är dock för många kvinnor ett sämre alternativ därför att de mår sämre av dem och för att det är en mer osäker p-metod än vanliga p-piller.

bella säger: i vilken ålder är det man får göra mammografin??

Elisabeth Lidbrink säger: I Stockholm har det i många år varit mellan 50 och 69 år som man blir kallad av landstinget. Nu har man dock bestämt att alla kvinnor mellan 40 och 50 år också ska få kallelser men det kommer att ta tid innan man hunnit kalla alla dessa kvinnor. I vissa landsting har man länge kallat kvinnor från 40, t ex Uppsala, medan man i andra landsting har en gräns på 50 år. Du får kolla vad som gäller där du bor.

Agneta säger: Hej! Skall operera bort mina äggstockar som säkerhets åtgärd efter min bröstcancer.

Som var av hormonelltyp. Kan jag sluta äta nolvadexen som en del får aggressiv bröstcancer av?

Elisabeth Lidbrink säger: Nej Nolvadex ska du inte sluta med. Den skyddar mot återfall av bröstcancer och är viktig för dig.

Pia säger: Gubben anv tesogel mot manliga övergångsbesvär. Har man tittat på ökad cancerrisk för män och hormoner?

Elisabeth Lidbrink säger: Bra fråga! Men tyvärr kan jag inte svara på den eftersom jag inte jobbar med "gubbar".

Anna säger: Jag är en tjej på 26 år som har ätit Trinovums p-piller sen jag var 13 år. Jag har först nu börjat tänka på och undra om min sexlust går hand i hand med min p-pillerskonsumtion. Jag tappar min sexlust totalt ungefär 2-3 månader in i ett nytt förhållande, hjärnan vill men kroppen är ointresserad allt som oftast. Dt blir likadant i alla förhållanden. Kan detta hänga ihop=

Elisabeth Lidbrink säger: Det är svårt att tro det eftersom, om jag förstod dig rätt, så har du sexlust trots p-pillrena i början av dina förhållanden.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

anonym säger: hej om man börjar äta p-piller efter ett uppehåll på 10 år ska man ta det man hade förut även om dom är farliga (desolett)?

Elisabeth Lidbrink säger: Om Desolett funkade för dig förut så kan du ta dem igen. Desolett är inte farligare än de flesta andra p-piller. Men prata igenom saken med din gynekolog om du är orolig.

Moderator säger: Det var många som ville chatta med Elisabeth Lidbrink. Tack till er och tack till Elisabeth!

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM