Skadades för livet av p-piller

Catharina, 18, om hur p-pillren har påverkat henne

RELATIONER

Catharina Wollroth, 18 år, skriver själv om hur hon har påverkats av p-pillren.

Foto: Lotte Fernvall
Hennes liv förändrades Utanpå ser hon ut som vilken ung tjej som helst – men insidan är förstörd av p-piller för alltid. Catharina Wollroth, 18, drabbades av blodpropp för två år sedan och tvingas äta blodförtunnande medel resten av livet.

”För snart två år sedan var jag nära att dö. Den 29 februari 2004 åkte jag akut till Södersjukhuset i Stockholm. Då hade vänstra benet svullnat sju centimeter och blivit blålila. Smärtan var outhärdlig.

När jag berättade att jag åt p-piller ställde läkaren snabbt diagnosen blodpropp. Han satte in blodförtunnande medicin och skickade mig till röntgen. Där upptäcktes ytterligare en propp i ljumsken som strålade upp mot lungorna.

Vänsterbenet i fara

Diagnosen löd: "djup ventrombos" vilket är ovanligt i min ålder. Då vänsterbenet var i fara kördes jag till intensiven och specialistläkare från hela landet kopplades in.

Fick hjärtinfarktsdropp. Propparna var så stora att de inte gick att operera. För att de inte skulle spridas till lungorna var jag tvungen att ligga helt still i 72 timmar.

Efteråt fick jag starta om från noll och lära mig gå igen. Prover har senare visat att jag har dubbla anlag för blodpropp vilket innebär att jag måste äta blodförtunnande Waran i hela mitt liv och ta blodprov varannan vecka.

Använder stödstrumpa

Jag har tvingats sluta spela fotboll som var en stor del av mitt liv och jag måste alltid tänka på vad jag äter. Jag måste även använda stödstrumpa när jag motionerar eller flyger. Jag ser frisk ut på utsidan men har en sjukdom jag får leva med resten av livet.

Jag tycker att p-piller skrivs ut alltför lättvindigt. Ett enkelt nålstick kan upptäcka blodproppsanlag. Kostnaden anses vara för dyr på ungdomsmottagningen. Men jag vet att det kan förändra livet.”

Fler brev från läsarna

Foto: Dragan Mitrovic
Suzann Lundgren.
Foto: Erika Stenlund
Karin Asp och sonen Andreas, 6 år.

Läs tidigare artiklar

Lättnad, sorg och upprördhet. Känslorna svallar efter Aftonbladets serie ”Hormoner hela livet”. I dag avslutar vi med ett urval av de många läsarbrev vi fått.

Aftonbladet