Var tionde bröstcancer kan vara ofarlig

21000 kvinnor i svensk undersökning

RELATIONER

Malmö (TT)

Var tionde cancertumör som hittas vid mammografiscreening kan vara ofarlig och opereras egentligen bort i onödan, enligt en ny svensk studie.

Dagens metoder för att skilja aggressiva tumörer från dem som växer väldigt långsamt är inte tillräckligt känsliga.

Denna överdiagnostik har länge använts som slagträ i debatten av dem som är emot en allmän screening av kvinnors bröst. Enligt vissa tidigare studier skulle så mycket som var tredje av de tumörer som hittas vara ofarlig. Men i den nya studien, gjord på 42000 kvinnor i Malmö, har forskarna alltså kommit fram till att nivån är avsevärt lägre.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journals nätupplaga.

Fler upptäcktes

– Tidigare studier har baserats på statistiska modeller. Vi har i stället jämfört två grupper, där den ena gick på screening och den andra inte, säger huvudförfattaren Sophia Zackrisson till TT.

Ungefär 21000 kvinnor i åldrarna 55 till 69 som gick på regelbunden mammografi 1976–1986 har följts fram till 2001 och jämförts med lika många kvinnor i samma ålder som inte screenades. I mammografigruppen upptäcktes en tiondel fler cancerfall.

Sophia Zackrisson tror att det kommer att dröja innan kunskapen om olika sorters bröstcancertumörer blivit så stor att det går att undvika onödiga ingrepp.

– Hittar man en tumör tror jag att kvinnan vill ha bort den, även om vi skulle säga att den nästan säkert är ofarlig, säger hon.

Många missas också

Överdiagnostiken kan vara ännu större i dag, eftersom mammografitekniken utvecklats och de som granskar bilderna har blivit skickligare på att hitta tumörer. Men detta går inte att ta reda på i Sverige i dag, eftersom kontrollgrupper saknas. Alla kvinnor erbjuds numera screening, men det varierar mellan olika landsting i vilka åldersgrupper den görs.

Ett annat problem med mammografi är underdiagnostik. Mellan 10 och 20 procent av tumörerna missas. Det beror framför allt på att mammografin görs med ett intervall på upp till två år och på den tiden hinner vissa tumörer växa till.

Sophia Zackrisson lägger fram en avhandling om mammografi vid Lunds universitet i slutet av april.

Läs mer om mammografi

Mammografi rekommenderas mellan 40 och 74

Cecilia Klintö/TT

ARTIKELN HANDLAR OM