Amerikansk delstat förbjuder aborter

Vill ha lagen skärpt i hela USA

RELATIONER

Delstaten South Dakota har antagit en lag som förbjuder läkare att utföra aborter. Genom att anta den radikala lagen hoppas de att USA:s högsta domstol ska ta upp aborträtten – och göra den snävare i hela USA.

Igår skrev South Dakotas guvenör Mike Rounds på en lag som så gott som totalförbjuder aborter i delstaten. Läkare hotas av upp till fem års fängelse om de utför en abort, även om fostret kommit till genom incest eller våldtäkt. Endast om mammans liv svävar i fara kan abort tillåtas.

– De som stöttar denna lag anser att abort är fel eftersom de ofödda barn är de mest sårbara och hjälplösa personerna i vårt samhälle, sade Rounds i ett pressmeddelande, som utöver det inte velat ställa upp på några intervjuer.

Samlar in pengar

Den skärpta lagen kommer dock inte att omedelbart träda i kraft. Den går nämligen emot den federala lag, som omfattar hela USA, som sedan 1973 har gjort aborter lagliga. Den lagen kan bara ändras av högsta domstolen – och det är det lagstiftarna i South Dakota hoppas på genom att anta den nya lagen.

Att de gör detta just nu beror på att president Bush under det gångna året har tillsatt två nya domare, båda konservativa. Abortmotståndarna i South Dakota har nu börjat samla in pengar för att för att finansiera en rättsprocess som de hoppas ska mynna i ut i en skärpt abortlagstiftning i hela USA.

Läs mer

Anna Andersson