Sorry, tjejer – det går bakåt

Männen fortsätter att rycka ifrån i Aftonbladets feministbarometer

RELATIONER

Sorry, girls. Det finns fortfarande en hel del kvar att göra.

I de allra flesta fall går utvecklingen nämligen i fel riktning.

Lena Mellin

För andra året i rad publicerar Aftonbladet i dag Feministbarometern. På den internationella kvinnodagen, 8 mars, tar vi pulsen på Sverige.

Hur har jämställdheten utvecklats?

Tyvärr finns det anledning att vara missnöjd. På de tolv områden som vi valt att mäta ser det ut så här:

Mer jämställt i köket

På tre områden har det blivit bättre. Där har det gått i rätt riktning.

Som alla vet börjar all verklig jämställdhet i köket och i barnkammaren.

Och dit letar sig männen – i sakta mak.

Av det totala antalet dagar som togs ut i föräldraförsäkringen står kvinnorna i årets barometer för 81 procent. Förra året var siffran 83 procent. Ingen stor förändring. Men det går åt rätt håll.

Förra året fanns inte en enda kvinnlig börs-vd. Men i år har i alla fall ett av bolagen på börsens mest omsatta-lista, totalt 32 stycken, en kvinnlig vd. Det är SEB:s koncernchef Annika Falkengren. I övrigt är det fyrkantiga käkar som gäller.

Lönen står still

På fyra områden står utvecklingen helt still.

Större delen av bilparken tillhör fortfarande männen. De kvinnliga biskoparna och landshövdingarna är fortfarande förfärande få.

Men värre är att kvinnors lön i förhållande till mäns fortfarande står och stampar på samma nivå som den gjort sedan 1999. Om man bortser från skillnader i ålder, befattning och arbetstid tjänar en svensk kvinna tjänar 92 procent av en manslön. Inte mer och inte mindre.

Men i verkligheten är lönegapet ännu större.

Många kvinnor jobbar deltid. Fler män än kvinnor är chefer. I verkligheten tjänar en man 4 300 kronor mer i månaden än en kvinna.

Färre toppchefer

På hela fem områden har utvecklingen gått i fel riktning.

Exempelvis har antalet kvinnliga toppchefer på de största medierna blivit färre. Samtidigt som antalet kvinnliga riksdagsledamöter minskat från 163 till 159.

Arbetslösheten ökar bland kvinnor. Det gör sjukskrivningarna också, två tredjedelar av alla sjukpenningdagar betalas ut till kvinnor.

Kvinnor fortsätter givetvis att vara "duktiga flickor". Men jämställdheten tar ett kliv i fel riktning när ännu fler av högskolans examensbevis tas ut av kvinnor.

Glöden har falnat

Särskilt skevt är det att kvinnornas ansträngningar inte lönar sig. Att kvinnor i betydligt högre grad än män satsar på akademiska studier märks inte i lönekuvertet. Där består skillnaderna.

För ett år sedan var feminismen feberhet.

Gudrun Schyman hade planer på att starta ett feministiskt parti och en fjärdedel av kvinnorna vara beredda att satsa sin röst på det.

I dag finns partiet. Men glöden har falnat. Trots att det finns så mycket kvar att göra.

Läs om Årets kvinna:

Feministbarometern 2006

Lena Mellin