Jämo jagar orättvisa löneskillnader

Upp till 2000 arbetsgivare ska granskas

RELATIONER

Göteborg (TT)

Jämo ska göra ett jättegranskning av osakliga löneskillnader. Målet är att hinna med en miljon anställda på den svenska arbetsmarknaden.

Det ska ske med hjälp av extra anslag och sex nya medarbetare, skriver Göteborgs-Posten.

Jämställdhetsombudsmannens syfte med denna massgranskning är att nå så många anställda som möjligt. Därför kommer framför allt de stora arbetsgivarna att synas, 1500–2000 arbetsgivare, enligt Jämo Claes Borgström.

– Men vi har inte bestämt än om vi bara ska titta på privata sektorn eller kanske också offentliga arbetsgivare, sade Claes Borgström till TT.

Någon gång efter sommaren räknar Borgström med att granskningen ska komma i gång.

För delad föräldraförsäkring

Claes Borgström deltog på onsdagen i ett LO-seminarium om facklig feminism. Hans huvudbudskap för jämställdhet på arbetsmarknaden är att män och kvinnor delar lika på arbetet i hemmet – annars kommer alltid kvinnorna att ligga sämre till hos arbetsgivarna.

Ett viktigt steg på vägen är en individualiserad föräldraförsäkring, enligt Borgström.

– En uppmaning till den fackliga rörelsen är att tycka som jag på den här punkten, sade Borgström och fick delvis stöd av LO-ledningen.

– Men det är fortfarande ingen fråga med högt medlemstryck i. En majoritet av våra medlemmar vill bestämma själva, sade LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM