Våld mot kvinnor – viktigaste frågan

"Kvinnor ska kunna vara trygga"

RELATIONER

Många läsare så väl kvinnliga som manliga, har diskuterat dagens fråga som var: Vilken är den viktigaste kvinnofrågan?

I dagens enkätfråga tycker 46.7% av läsarna att våldet mot kvinnor är den viktigtigaste kvinnofrågan.

Läsarna skriver om att det är viktigt att kunna känna sig trygg.

annikan: "Kvinnor ska kunna vara trygga när de går ute på natten så väl som i sina egna hem!"

mimmi: "Jag tycker att den viktigaste frågan idag är att vi kvinnor ska kunna känna trygghet i samhället! Vi ska kunna gå hem ensamma utan att behöva känna rädsla efter en sen bio eller en sen utekväll!"

Trafficking, våld mot kvinnor som "en kvinna" reagerar emot: "Det måste finnas något sätt att få stopp på utnyttjandet av människor på detta vidriga sätt".

Lika lön

På andra plats med 33.9%, kommer frågan om lika lön för lika arbete.

Läsarna tycker att det är en gammal, men sorgligt nog, fortfarande viktig fråga.

Annika: "Snart 100 år gammalt krav? Lika lön för lika arbete är en gammal goding i rättvisesammanhang, själv arbetar jag som undersköterska och männen får högre ingångslön och blir befordrade tidigare. Varför?"

anya: "Det borde vara självklart med lika lön för lika arbete, det borde vara självklart att det inte är de våltagna som ska försvara sig, att kvinnor borde inte ständigt ses som sexobjekt, och tvingas dubbelarbeta med hem och jobb. När ska vi äntligen få jämställdhet på riktigt?"

Kroppsideal

Med 7.1% och på en tredjeplats ligger frågan om kampen för ett sunt kroppsideal.

Längtan efter att bli respekterad som människa och individ är en viktig fråga för läsarna.

mia: "Att kämpa mot utseendefixering som basuneras ut varje dag i alla media. Inte en dag utan program på tv angående bantning, modelltävl etc. Detta skapar enorma problem för den yngre generationen. Slipper vi dessa påhopp kan vi verkligen fokusera på lika lön, jämställdhet hemma".

Kajsa: "Det vore trevligt att bli sedd som person, respekterad för det man kan och inte placerad i ett fack. Om alla människor accepterades som individer skulle ingen diskrimineras på grund av sitt kön".

Valfrihet

Hushållstjänster och lika delad föräldrarledighet kommer på fjärde och femte plast. Och flera läsarer har skrivit om hur viktigt det är att ha valfrihet.

Laila: "En kvinna ska få ha möjlighet att vara hemma och jobba hemmma om hon så önskar och inte tvingas ut till att bli anställd. Varje kvinna måste få chansen att välja! Personligen känner jag mig diskriminerad som inte får vara hemma & sköta om barn och hem= stress!"

Internationella kvinnodagen

Liza tycker att förtrycket mot kvinnor i världen är något som vi ska tänka på, speciellt idag.

"Runt om i världen förtrycks kvinnor dagligen och stundligen. En dag som idag måste vi kunna se lite utanför vår egen lilla sfär, även om vi har det bra finns det alltför många som inte har det".

Birgitta Wilén