Ett ögonblick, Tina Nevin på RFSU

...varför arrangerar ni en Vagina-dag idag lördag?

RELATIONER
Foto: Olof Elfverson
Tina Nevin, barnmorska och sexualupplysare på RFSU Stockholm.

– Den har arrangerats på många ställen runt om i världen under många år. Nu kände vi att det var dags för Stockholm! Ursprunget kommer från ”Vagina-monologerna” av Eve Ensler, som bygger på hennes intervjuer med massor med kvinnor. Under en månad om året används pjäsen, globalt och ideellt, för att samla in pengar till kampen mot våld mot kvinnor och flickor.

Vad händer under dagen?

– Vi blandar kunskap, genom föreläsningar, med kultur, genom bland annat stå upp och musik. Vi vill sprida kunskap om kvinnors kön. Vet du till exempel var din prostata sitter?

Eh, nej...?

– Det berättar jag i min föreläsning. Sen avslutar vi förstås dagen med Vagina-monologerna.

Vagina-monologerna läses av flera olika kvinnor. En av dem är Kim Anderzon, som under många år har spelat Vivagina. Andra som är med är bland andra Lill-Marit Bugge, Ylva Maria Thompson och riksdagskvinnan Nyamko Sabuni.

Vad vill ni uppnå med dagen?

– Dels vill vi lyfta frågan, våld mot kvinnor och flickor, som är ett stort problem i hela världen, och visa att man faktiskt kan göra något. Dels vill vi samla in pengar.

Vad går pengarna till?

– Varje år går 10 procent av alla intäkter, från alla V-days runt om i världen, till ett gemensamt projekt. I år är det organisationen ”Comfort women”, som är japanska kvinnor som utnyttjades som sexslavar under andra världskriget. ”Comfort women” arbetar för att ge dessa, i dag väldigt gamla, kvinnor upprättelse.

– Sen samlar vi också in pengar till Team för våldtagna kvinnor och Systerjouren Somaya.

Anna Andersson