Dennis Quaid led av anorexi

”Jag orkade inte ens häva mig upp ur poolen”

RELATIONER

Det är inte bara kvinnorna i Hollywood som känner av kraven på en smal, vacker kropp – det gäller även männen.

Nu berättar skådespelaren Dennis Quaid hur han i mitten av 1990-talet drabbades av anorexi.

Foto: AP
Dennis Quaid, 51, har bland annat varit med i filmerna The day after tomorrow, Far from heaven, Traffic och Any given sunday.

Det var när Dennis Quaid 1994 fick rollen som Doc Holliday i filmen Wyatt Earp som problemen började, berättar han i tidningen Best Life. Holliday, som har funnits på riktigt, dog utmärglad i tuberkulos och för att gestalta detta började Quaid att banta. Han gick ned från 81 till 62 kilo.

– Mina armar var så tunna att jag inte ens orkade häva mig upp ur poolen, berättar han i Best Life.

”Besatt av vad jag åt”

Men Quaid själv kunde inte se hur drastiskt hans kropp hade förändrats. Som många andra anorektiker såg han bara sin gamla, ”tjocka” kropp när han tittade sig i spegeln.

Andra, senare filmroller har gjort honom tvungen att träna upp sig igen, men trots att han i dag är i mycket god form så fortsatte han länge att leva med sjukdomen mentalt.

– Under flera år var jag helt besatt av vad jag åt, hur många kalorier det innehöll och hur mycket jag skulle vara tvungen att träna.

I dag vill Quaid använda sina erfarenheter till att sprida information om att även män kan drabbas av anorexi – eller manorexi som han kallar det.

Anorexi ovanligt hos män

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM