”Kvinnor ska inte jobba – de är svaga”

Elin Lindqvist får män att diskutera kvinnosyn

RELATIONER

Kvinnor skriver ofta om hur kvinnor har det i olika länder. Men vi får sällan höra vad män tycker om andra mäns kvinnosyn.

Foto: Johanna Jansson
Elin Lindqvist.

Varje torsdag undervisar jag en grupp vuxna män i engelska. En del av dem har bott i New York i trettio år men har aldrig behövt lära sig språket. De har levt i Spanish Harlem eller i Chinatown och arbetat, handlat och umgåtts endast med sina egna landsmän tills de hamnade på fel sida om lagen och tvångsdirigerades till denna skola. I New York kan man nämligen för mindre brott istället för fängelse få en typ av vård som går ut på att lära sig ”medborgarskap”, vad det nu innebär.

Den senaste månaden har temat för undervisningen varit ekologi.

Det har inte varit lätt att få män som har kämpat för att överleva att intressera sig för sopsortering. Debatten om miljöförstöring, tyckte en av männen, är ett uttryck för den vita världens rädsla för konkurrens från utvecklande länder. Han blev snart aggressiv och kallade mig för blond, ”gringa” och snöflinga.

Det blev ganska spänt i klassrummet. Och som så ofta när spänningar stiger så blev det också sexuellt laddat och samtalet vände till en diskussion om kvinnor.

En annan latino-kille stirrade menande på den enda kinesen i klassen och sade till mig på spanska att kinesens fru är från Japan, pratar fem språk flytande och spåddes en lysande karriär innan hon gifte sig med honom. Nu får hon inte göra någonting. Kinesen svarade att det är opassande för kvinnor att tala främmande språk och de ska absolut inte jobba. De är svaga.

Männen från Latinamerika visslade till. Vi älskar kvinnan, utbrast de, hon är det vackraste som finns, en underbar varelse. Och mamma! Ingen respekterar vi som mamma.

Plötsligt framstod den latinska machisimon som ren feminism.

Männen blev så upprörda av varandras kvinnosyn att de inte ens talade till varandra, utan bara genom mig. Jag, den vita tjejen som hade provocerat fram dessa känslor bara genom att vara där.

Varför är du här, frågade till slut en av latinarna. Därför att jag vill det, svarade jag. Du vill det, utbrast han och alla männen höjde på ögonbrynen.

Läs mer av Elin Lindqvist

Elin Lindqvist, 22, är författare och bor i New York.

För aftonbladet.se har hon tidigare skrivit:

Elin Lindqvist ([email protected])