”Hur skaffar man ett horstall?”

Elin Lindqvist om varför hon inte vill se på tv

RELATIONER

Min tv står i garderoben. Jag rullar bara fram den när jag har hyrt en film och nyheter följer jag i tidningar, på nätet och på radio.

Foto: Johanna Jansson
Elin Lindqvist, 22.

I New York går det dock inte att komma ifrån tv-apparater. Många barer, caféer, restauranger och affärer har enorma skärmar, gärna flera stycken som högljutt skriker ut information jag inte har valt. Den värsta platsen för ofrivilligt tv-tittande är gymmet. Där hänger 12 stora apparater i rad uppe vid taket som aggressivt projicerar ner bilder till mig på rullbandet. Det positiva är att ju argare jag blir, desto snabbare springer jag. Musikkanalerna erbjuder särskilt starka adrenalinkickar.

Sydstats-rappen, the Dirty South, som tar över mer och mer är det mest skrämmande hittills. OutKast från Atlanta rappar om horor och hallickar för det är coolt att vara både hora och hallick, bara man är med i rätt stall och har tillräckligt många tjejer. På videon juckar och trånar kvinnor i minimala bikini mot fullt påklädda rappartister i päls och smycken. Rytmen är härlig, man gungas med, men texterna är vidriga. Två franska tonåringar intervjuar artisterna och säger att de vill bli som dem. De har åkt till Atlanta för att köpa de rätta accessoarerna, men hur skaffar man sig ett horstall, frågar de? På fullt allvar.

Det är inte bara rapkulturen som tvingar på mig en skev kvinnobild. Det gör också den så kallade ”finkulturen”. Den 17 mars kom boken ”Manliness” ut, skriven av Harvey Mansfield som är professor i statskunskap på Harvard. Han är toppen på isberget av trenden att prata om kvinnligt och manligt, genetiska skillnader och roller som passar det ena könet men inte det andra. Glöm att 70-talet någonsin existerat, glöm Simone De Beauvoir, Hélène Cixous och Judith Butler, enligt Mansfield ska vi tillbaka till grottåldern. På radio säger han om sin teori att kvinnor själva kommer att vilja vara hemma i köket när vi väl accepterat och förstått vad naturen menade för vårt kön.

Förstår ni nu varför jag skjutit in tv:n i garderoben?

Läs mer av Elin Lindqvist

Elin Lindqvist ([email protected])