”Allt är ett spel”

Nancy Dell'Olio om kärleken till Svennis i exklusiv intervju

1 av 4 | Foto: AP
Starka känslor Nancy tycker att Svennis är värd att kämpa för: ”Kärlek betyder inte att varje dag är lätt. Bara för att något har hänt så är det inte något som du bara slänger bort.”
RELATIONER

Hon har blivit bedragen, offentligt förnedrad och hånas ständigt i pressen.

Men Nancy Dell ’Olio vägrar att knäckas.

I en exklusiv intervju berättar hon för första gången hur hårt hon tog Svennis senaste skandal – när han blev grundlurad av en falsk shejk.

Han är förstås landslagskapten i England och heter Sven Göran Eriksson.

Men frågan är om inte hans flickvän, Nancy Dell ’Olio är lika känd.

Och kanske lika ökänd.

La donna nera (Den svarta madamen) som hon kallas väcker uppmärksamhet var hon än går.

En maktfaktor

Hon är en del av jetseten, osar osannolikt och nästan lite provocerande färgstark glamour och tar för sig av livet.

Hon är en maktfaktor – på nittiotalet var hon en kugge i Berlusconis Forza Italia och ville själv in i parlamentet. I dag driver hon projekt för världsfred, och får Tony Blair att lyssna andäktigt till sina idéer.

Samtidigt har hon gett läppstiftet ett ansikte – hon beskrivs som en Yoko Ono i stilettklackar.

Det är exakt fem år sedan Football Association, FA, anställde Svennis och bestämde sig för att betala honom en lön 45 gånger högre än premiärminister Tony Blair.

Skenet bedrog

Vid en första anblick var Svennis väl odramatisk. Men skenet bedrog.

Hans affärer – Ulrika Jonsson, Faria Alam och den falske schejken i Dubai – har fyllt den internationella pressen mer än väl.

Och ”La donna nera” har stått vid hans sida. Försmådd. Men alltid förlåtande.

– Det har varit väldigt intensivt, säger Nancy om sina fem år i Storbritannien. Så mycket har hänt. Jag är mycket privilegierad.

Hon gör det klart att hon inte vill gå in på ämnet när det gäller Svennis sängkammarfars – när det gäller Ulrika och Faria blir svaret ”inga kommentarer”.

– Kärleken är ingen enkel sak, säger hon. Jag vet vad som finns där. Kärlek betyder inte att varje dag är lätt. Bara för att något har hänt så är det inte något som du bara slänger bort, om det finns där.

– Kärleken är den största investeringen i livet. Jag tror att kvinnor är mycket starkare. Men samtidigt vet man när det är över. Om en man vill lämna dig så kommer han att göra det.

Är Svennis fortfarande den man du trodde att han var?

– Alla utvecklas. Jag är inte samma person som jag var för åtta år sedan och det är inte han heller. Det finns alltid något bättre, och något sämre.

Tyckte du att det var lustigt att Sven, den store människokännaren, lät sig luras av den falske schejken i Dubai?

Nancys leende försvinner helt från läpparna.

– Nej. Det var något som jag tyckte var fullständigt kränkande. Det är bara i det här landet som man tycker att sådana saker är okej. Det måste finnas en laglig gräns.

Det måste ha gjort dig förtvivlad för Svens skull.

– Det mest oacceptabla i det hela är att det är tre eller fyra månader kvar innan VM. För en tidning att iscensätta det här och på så vis riskera våra chanser?

Du har beskrivit förhållandet med Sven som en enorm förpliktelse. Är förpliktelsen för resten av livet?

– Det hoppas jag.

På sitt finger bär hon den stora diamanten. En gåva från Svennis. Inte en officiell förlovningsring men Nancy har flera gånger sagt att hon och Svennis ska gifta sig. Och att de planerar att skaffa barn.

– Det är en utmaning, säger hon om att vara i kärlekspar med Svennis. Den spänningen måste finnas. Som jag alltid säger. Det är inte var du börjar. Det är var du slutligen hamnar. Allt är ett spel, egentligen.

Förmodligen får vi veta mer snart. Efter VM skriver Nancy den bok som hon pratat om så länge nu. Under alla sina år med Svennis har hon skrivit dagbok. Hon har skrivit när hon känt sig nedstämd, känslosam och upprörd.

Växte upp i rik familj

Nu vill hon, för en gångs skull, ge sin version av historien. En av alla vanföreställningar om henne är att hon skulle vara uppvuxen i fattigdom. Inget kunde vara mer osant. Nancys mamma är från New York och judinna. Hennes pappa är italienare. Han flyttade till USA för att starta en italiensk restaurang. Restaurangerna blev en succé. När Nancy och hennes tre yngre syskon var födda bestämde sig familjen att flytta till hemlandet igen.

Nancy tillbringade större delen av sin uppväxt i den lilla staden Bisceglie på Italiens klack. Men familjen hade fortfarande en bostad i New York och en villa i Rom. De var stadens förmögnaste familj.

Nancy gick på internationella skolor. Hon pluggade ämnen typiska för societetens euroglamorösa grädda: juridik och språk i Rom, internationella relationer i New York. Ett tag arbetade hon som modell och var under en kort tid Coca-Colas ansikte i Rom.

Men så förändrades hennes liv. För alltid. En lördagkväll när hon var 21 och just skulle sätta sig i bilen utanför sina föräldras villa blev hon påkörd av en annan bil. Hon blev svårt skadad. Hennes bäcken krossades, ett ben bröts och ena kinden slets bort.

Låg i koma länge

Uppgifterna om hur länge hon låg i koma varierar, och just nu tycks hon inte vilja ge någon klarhet i saken.

– Det var länge, men jag kommer inte ihåg, säger hon lite svävande. Men klart är att när hon kom ur koman kunde hon inte gå och hade djupa ärr, bland annat i ansiktet.

Men till och med kraschen ser hon som ett privilegium.

– Innan hade jag – hur ska man säga? – en halv inblick i livet.

När hon skrevs ut från sjukhuset hade hon fattat ett beslut. Hon skulle leva livet.

Snabbt, stort och ordentligt.

– Jag ville bevisa för alla, för mig själv, att jag kunde göra intelligenta saker.

Hon arbetade hårt på ett advokatkontor, och koncentererade sig på handelsrätt. Hon blev politisk lobbyist med ambition att ta sig in i parlamentet. Hon blev en av Italiens nuvarande premiärminister Silvio Berlusconis viktiga kuggar i valkampanjen.

Hon blev nu känd i hemlandet som en tjusig stilikon. En glamourös karriärist.

Sin glamourösa image har hon förstås fortfarande – Nancy om någon vet hur det känns att leva i offentlighetens ljus. Att synas har varit en nyckel till hennes framgång.

Svennis stal Nancy

Fast politiken tröttnade hon på efter ett tag. Istället ville hon satsa på sitt förhållande. Hon var gift med stenrike affärsmannen Giancarlo Mazza. Han var dubbelt så gammal som hon. Det var genom honom hon träffade Svennis.

Mazza var stor supporter av – och hade visst inflytande i – italienska fotbollslaget Lazio. Svennis var manager för samma fotbollslag. En något prekär situation, jo visst. Genast ställde hon nya pojkvännen Svennis inför en utmaning. Hon lät honom konfrontera maken. De två rivalerna träffades över lunch och Svennis meddelade Mazza att han var dumpad. Nancy ska ha blivit imponerad över den försynte svenskens mod. Efter det var livet bara rosenrött. Under det nyförälskade parets smekmånad brukade Svennis tillägna alla mål som Lazio gjorde till Nancy och vinka till henne där hon satt på läktaren.

– Inte bara målen, säger hon. Hela matcherna, och mästerskapstiteln i italienska ligan.

Han måste ha en massa humor som han visar när han är hemma?

– Åh, verkligen.

Men det är bara det att han väljer att inte visa det utåt...?

– Tycker du?

Hon ser förvånad ut.

– Jag antar att man måste känna honom.

Umgås med Tony Blair och ”Posh”

Svennis skandaler

Tim Adams, The Observer ([email protected])