”Jagar du ensamstående mammor?”

Belinda tafsar på Susanne Bruce, vice vd på ett inkassoföretag

RELATIONER
Foto: THOMAS JOHANSSON
SLIPP SKULDEN ”Våga riv kuvertet, Susanne! Det är vad skuldsatta svenskar drömmer om”, säger jag. ”Bara de river efter att de betalat”, skyndar sig Susanne att tillägga.

Har du aldrig känt att det du jobbar med ger folk ont i magen?

– Jo, men jag försöker tänka på att det finns en annan sida. Det händer varje vecka att småföretag går i konkurs för att de inte fått betalt.

Hur många skulder hanterar ni per år?

– Cirka två miljoner ärenden, företagsskulder och konsumentskulder.

Tycker du själv att du har inflytande över våra liv?

– Vi – Intrum Justitia – har det, eftersom vi kan hjälpa företag att få betalt. Men också eftersom vi ses som en seriös aktör. Vår bransch har kommit in i en ond cirkel, medierna skriver bara om de riktigt oseriösa inkassoföretagen, de som vi inte ens vill befatta oss med. Vi vill frivilligt få till uppgörelser med folk som är skyldiga pengar. ”Fair pay” har varit min käpphäst. Människor ska göra rätt för sig men det ska ske på ett från vår sida serviceminded sätt. Man betalar inte snabbare för att man blir hotad.

Så du jagar inte ensamstående fattiga småbarnsmammor med basebollträ?

– Nej, det förekommer inte hos oss. Men jag kan känna med dem som har svårt att klara sin ekonomi. Jag har suttit med i Skuldsaneringsutredningen.

Vad lärde du dig av det?

– Att lagstiftningen inte alltid fungerar som den var tänkt. Att det kanske inte är de som verkligen behöver det som fått hjälp av skuldsaneringslagen. Många har det så jobbigt att de inte ens orkar ta tag i det eller känner sig dåligt behandlade av myndigheterna, till exempel kronofogden.

Vad skulle du vilja ändra på?

– Det finns en gråzon med människor vars ärenden vi inte ens skickar till kronofogden, cirka 400 000 ärenden. De har så mycket betalningsanmärkningar och skulder redan att det är ingen idé. Men när vi pratar med myndigheter känns det inte som om de lever i verkligheten. De tror att de värst utsatta ärendena ligger hos dem redan.

Måste man vara skuldfri för att jobba hos er?

– Ja. Helst.

Varför?

– Man får ju ha lån men inga skulder eller betalningsanmärkningar. Vi tycker att det är viktigt gentemot våra kunder att vi är bra förebilder.

Men kan man inte vara en bra förebild just genom att man vet hur det är att ha haft skulder?

– Jo, det är klart, jag har själv haft inkassokrav en gång fast det var fel, de hade misstagit en annan persons och mitt personnummer.

Så i ditt 44-åriga liv har du aldrig haft ett inkassokuvert i brevlådan?

– Nä. Haha. Jag såg på mitt första jobb, på ett mindre företag, eländet med om ett företag inte får betalt och inte kan betala ut löner. Det gäller kanske inte de riktigt stora företagen men de mellansmå och små.

Du förespråkar att man ska hjälpa dem som sitter fast i skuldfällan, samtidigt tjänar ni ju pengar på att folk har skulder?

– Men vi tjänar också på att folk betalar sina skulder, alla tjänar på det i längden.

Vad skulle ni göra om alla skötte sin ekonomi?

– Då skulle vi ha problem. Men vi jobbar inte bara med skulder, vi tar hand om fakturering och påminnelser också.

Lånar du ut pengar till kompisar?

– Ja, det har hänt. Absolut.

Tar du ut ränta då?

– Haha, nä, det gör jag inte.

Råd till folket, vad gäller vår ekonomi?

– Att aldrig ta på sig ett borgensåtagande. Familjer splittras, bästa vänner blir ovänner. Usch, jag har sett för mycket sådant hända.

Susanne Bruce

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter dem som har makt över våra liv och tankar. I dag Susanne Bruce, vice vd för inkassoföretaget Intrum Justitia som har kontor i 22 länder, över 2000 anställda och är ute efter din skuld.

Belinda Olsson