Att ha slöja är inte konstigare än att ha slips

Elin Lindqvist om varför slöjan inte ska förbjudas

RELATIONER

Gästtyckaren Elin Lindqvist, 22, är författare och bor just nu i New York.

Foto: Johanna Jansson
Elin Lindqvist.

Frankrike har kört fast i sin integrationspolitik. Istället för att lyssna på ungdomarna arbetar staten uppifrån och ner, på elitistiskt manér. Resultatet är inte bara våldsamma protester utan också ökad främlingsfientlighet. Ett av den franska statens största misstag var att förbjuda skolungdomar att bära hijab, slöja.

Jag går ofta på möten med en muslimsk organisation i New York som anordnar föredrag och debatter bland annat om den svåra rasism muslimer i New York har fått leva med sedan 11 september-attackerna. När jag sitter där med de unga muslimska kvinnorna hör jag hur särskilt svårt det har varit för dem. Deras hijab provocerar starka reaktioner. Blickar, pekfingrar, skällsord och hot. Då och då nyfikna leenden, en liten nick, en huvudrörelse som kanske betyder ”du är stark som vågar bära hijab här”.

Häromkvällen var journalisten Yvonne Ridley inbjuden för att dela med sig av sina erfarenheter. Hon blev tillfångatagen av talibanerna några dagar innan USA bombade Afghanistan i oktober 2001, men har mest blivit känd för att hon konverterade till islam ett år efter sin frigivning. ”Hon har blivit hjärntvättad”, var kollegernas första reaktion.

En ung muslimsk kvinna i publiken frågar Yvonne vad hon svarar när fördomsfulla människor frågar henne varför hon väljer att ”gömma sig” bakom en hijab. Hon ler.

– Varför väljer affärsmännen nere på Wall street att ha slips på sig?

De klär sig i kostym för att få respekt, för att ingen skulle ta dem på allvar om de gick omkring i jeans och t-shirt. Yvonne Ridley menar att hijab är hennes jobbuniform. Slöjan signalerar att hon är seriös, att hon inte är intresserad av ett ragg och att hon inte vill bli dömd för sitt utseende utan respekterad som individ. Dessutom är den vacker.

I öst döljer män för att försköna. I väst provoceras män av det de inte får se, det ska vara naket och urringat. Kläder handlar ofta om makt.

Men vad det borde handla om är val. Kvinnans val. När ska vi börja förändra inifrån och ut?

Läs mer av Elin Lindqvist

Elin Lindqvist ([email protected])