”Är du hela Sveriges skurkjägare?”

Belinda tafsar på Efterlysts Hasse Aro

Hasse Aro och jag försöker lösa morden. Har ni sett något skumt? Vill gola på någon kriminell kompis? Ring då: 08-702 00 90.
RELATIONER

”Efterlyst” har cirka 600 000 tittare varje vecka. Är du hela Sveriges skurkjägare?

– Nä egentligen inte men jag har förstått att det kanske uppfattas så.

Vad får du för reaktioner av folk på stan?

– De blir förvånade över att jag inte är polis.

Hör skurkarna av sig?

– De bästa tipsen kommer från den undre världen. Deras värld är lite som medievärlden, man vill synas och blir rätt sur på någon som syns mer än man själv, så då ringer man in och golar* på den. Sedan kommer ju de kriminella fram på krogen ibland.

Vad säger de till dig då?

– De frågar lite om vad man kan få för straff för olika brott och ja ... efter ett tag fattar man att de är i ”branschen”.

Vad har ”Efterlyst” haft för roll vad gäller synen på brott i Sverige?

– Vi har hjälpt till att lyfta fram brottsoffret. Det är stor skillnad nu mot före ”Efterlyst”. Nu pratar man om offret och synen på brott har nyanserats.

Löser ”Efterlyst” några brott?

– Det kan du tro! Vi gjorde en undersökning ihop med Rikskriminalen, i upp mot 30 procent av brottsfallen har ”Efterlyst” hjälpt till.

När jag ringde till polisen och frågade så tyckte de inte att man kunde säga att ni vare sig har bidragit eller stjälpt.

– Polisen kan vara lite snåla. Vem pratade du med?

Det säger jag inte. Sitter bovarna och tittar på ”Efterlyst” på anstalterna?

– Ja, det gör de.

För jag ringde till Hall men där kunde man inte märka någon direkt ”Efterlyst”-hysteri.

– Oj vad du har ringt! Men jag vet att de sitter och tittar på flera anstalter. Ibland får jag brev från interner också.

Vad ger ”Efterlyst” för bild av Sverige?

– Någon gjorde en uppsats om det och kom fram till att vi ger en skev bild av verkligheten och så är det ju! Vi tar ju bara upp olösta mord, medan 80–90 procent av alla mord klaras upp.

>När jag tittat på ”Efterlyst” vill jag låsa dörren och aldrig mer gå ut.

– Ja, många tjejer säger det. Mer än hälften av våra tittare är tjejer. Ni ser er mer som potentiella offer än vad killar gör, även om killar löper större risk att råka ut för ett våldsbrott.

Var står du i frågan om att redovisa brottsmisstänktas etnicitet?

– Det där är svårt som fan. Problemet är egentligen inte att det påfallande ofta är invandrare som är med i vårt program utan att invandrare begår en viss typ av brott i högre grad. Men vi kör inte med klyschor längre som ”arabiskt utseende” eller ”talar svenska utan brytning”. Men om någon bryter är det en viktig signalementsbeståndsdel. Men för mig handlar det om klass. De som begår brott är de fattiga, som lever i misär, och så har det alltid varit.

Är dina föräldrar finska zigenare?

– Nä, eller min farmors mormor var det. Mina föräldrar är finnar och när de kom till Sverige, på den tiden var det finnarna som ansågs begå alla brott och bara supa och slåss.

Vad gjorde dina föräldrar?

– Min mamma var städerska, sedan jobbade hon i kiosken i Tumba där vi bodde. Pappa var tjänsteman på Alfa Laval.

Har du gjort en klassresa?

– Ja, lite, men har inte alla gjort en klassresa nu för tiden? Däremot får man aldrig bli riktigt svensk. Det är svårt att ta på men det finns ett behov i Sverige av att klassificera folk utifrån var de kommer ifrån.

Måste man bli svensk då?

– Nä precis! Kan inte alla bara slappna av...

Är du kung eller tönt i förorten?

– Mitt emellan kanske. Dogge berättade att hans kompisar var imponerade av att de hade sett mig i verkliga livet för jag var den enda kändisen de kände igen. Ytterområdena i Stockholm var de första som fick kabelteve så de såg ”Efterlyst” först av alla. Invandrare är också överrepresenterade bland våra tittare. Kung, det vet jag inte... men folk är alltid väldigt trevliga mot mig i förorten.

* Gola betyder ”tjalla” eller ”ange”.

Fakta Hasse Aro

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson