Anna sopade hem segern

Årets häxa – en kvinna som sticker ut

RELATIONER

SSU-basen Anna Sjödin, 29, tog hem titeln som Årets häxa när 56000 läsare röstade.

Tvåa kom schlagerfenomenet Carola.

Foto: Casper Hedberg
Årets häxa Anna Sjödin, 26, ordförande för SSU, fick 26 procent av rösterna på aftonbladet.se.

Idag tar häxorna enligt traditionen kvasten och flyger till Blåkulla och festar.

För andra året i rad har Aftonbladet tagit läsarna till hjälp och utsett Årets häxa – en stark, kaxig kvinna som tar plats, är framgångsrik och retar folk.

Allt detta kan sägas passa in på vinnaren Anna Sjödin. Hon är en socialt engagerad ledare för SSU. Men också åtalad efter ett krogbråk på Crazy Horse i januari.

Vad säger du om att bli Årets häxa?

– Det är hedersamt, bara jag inte bränns på bål, ha ha.

Är du en kvinna som sticker ut och som retar en del?

– Ja, kanske det, säger Anna Sjödin. Jag låter inte folk klappa mig på huvudet, utan säger ifrån och är inte rädd för konflikter. Det är svårt att jobba politiskt och försöka förändra utan att en del retar sig.

Intressanta val

På andraplats hamnar Carola Häggkvist, som med självförtroende, botox och uppsnyggade tänder sopade banan med konkurrenterna i Melodifestivalen.

Ebba Witt-Brattström, professor och feminist som själv kallats rikshäxa, tycker att läsarna gjort intressanta val:

– De här två visar en väldig spännvidd i vad kvinnor kan göra i dag. Anna Sjödin representerar en mer manlig typ av kvinnlighet, medan Carola är superkvinnlig och har en andlig profil.

Jo, visst är det svårt att se dem på samma kvast: en snusande före detta rugbyspelare i den politiska maktsfären. Och en topptränad, stylad skönsjungande kvinna som snarast tror på makten där ovan. Men ingen av dem lämnar folk oberörda.

En bra bit efter kommer Tiina Rosenberg som dök upp i feministiskt initiativ med buller och bång. Därefter Systembolagets vd Anitra Steen som vägrade backa om sin höga pension.

"Något positivt"

Vad är det hos en kvinna som retar folk?

– Om kvinnan representerar en förändrande kraft. De som tycker förändringen är dålig kan bli rädda och stämpla kvinnan som häxa, säger Ebba Witt-Brattström.

Står ordet häxa för något positivt eller negativt?

– Absolut positivt. Historiskt handlade häxförföljelserna om att jaga starka och kämpande kvinnor, som ofta var läkekunniga.

Nomineringarna gjordes av kvinna-, samhälls- och nöjesredaktionerna.

Årets häxor – så röstade läsarna

Läs också

Cecilia Gustavsson