”Killar känner sig hotade av mig”

Linda Bengtzing om livet efter separationen från pojkvännen

1 av 3 | Foto: JAN DANIELSSON
ENsam igen. Det ett år långa förhållandet med Jimmy Engfors är slut och Linda Bengtzing är singel igen. "Det är så tråkigt ... en sådan besvikelse, man känner sig misslyckad", säger Linda.
RELATIONER

Få kan sprudla som Linda Bengtzing.

Äppelkäck, med skrattiga smilgropar utstrålar hon lycka och orubbat självförtroende på scen.

Hon ljuger så bra.

För i själva verket har hon en stor klump av saknad i magen. I samband med Melodifestivalen tog förhållandet med sambon Jimmy Engfors, 27, slut.

– Det är så jävla tråkigt... en sådan besvikelse. Det är som vid vilken skilsmässa som helst, man känner sig misslyckad.

Linda är helt osminkad, klädd i jeans, t-shirt och jeansskjorta och tar emot i sin pyttevilla strax söder om Stockholm. Villan är personligt och smakfullt inredd, hon beskriver husköpet för ett och ett halvt år sedan som ”det bästa jag någonsin gjort”. Efter år av kringflackande, andrahandsboende och utlandsvistelser, hade Linda äntligen ett eget hem. Ett hem som hon delade med Jimmy.

– Det är skittråkigt att det är slut, uschianimej!

Han har precis bara packat och flyttat alltså?

– Han har inte ens packat...

Kärleken är skör.

– Ja. Det är tufft.

Hennes kärleksolycka förklarar delvis att hon rasat i vikt de senaste månaderna. En brustet hjärta piggar inte direkt på aptiten.

– Man blir fort mätt (skratt)!

I dag väger Linda 49 kilo, hon är 165 lång och säger att hon bör ligga på runt 53 kilo för att inte vara alltför tunn.

Stor roll på Göta Lejon

Men viktraset beror också på att hon har mer att göra som artist än någonsin (”jag hinner aldrig äta klart”). Linda har precis avslutat en lång PR-turné och i dagarna blev det klart att hon gör rollen som den prostituerade narkomanen Mimi i musikalen ”Rent” på Göta Lejon i höst.

– När jag provspelade sa regissören: ”jag vill se din sorgsnaste sorg och du får gärna gråta”, säger Linda och fortsätter:

– Det här med Jimmy låg så nära och låten jag sjunger heter ”Utan dig” ja, usch!

Hon ruskar på sig och blir blank i ögonen.

– Det var inga som helst problem att gråta...så Götestam fick som han ville...

Och Linda fick rollen.

Jimmy var inte hennes första seriösa förhållande. För några år sedan bodde hon ihop med TV4-profilen Rickard Sjöberg.

– Rickard var min första, största kärlek.

De träffades när Linda jobbade som Sunwing-underhållare på Gran Canaria. Han filmade reseprogram för TV4 och bodde på Lindas hotell.

– Redan efter ett par timmar kändes det att det var ”vi”. Vi behövde inte säga något. Vi satt vid poolkanten och pratade hela natten, men blev inte ihop förrän efteråt, per brev.

Linda flyttade från Kanarieöarna till Rickards lägenhet i Stockholm. Förhållandet varade i ett drygt år.

Varför tog det slut?

– Det kan vem som helst lista ut som ställer tio frågor till Rickard och tio till mig. Vi är alldeles för olika (skratt)! Dessutom har Rickard en religiös tro som jag helt saknar. Jag älskar att diskutera, men hans gudstro gick inte att ifrågasätta... När han sa: ”Jag älskar dig”, kunde jag inte låta bli att tänka: ”Men, va fan... hur ska jag kunna lita på att du älskar mig, du tror ju också att en människa kan gå på vatten” (skratt)!

Tuff brud

Hon har lätt till skratt, påminner om Lill-Babs: ivrig, generös, proffsig. En tuff brud i lyxförpackning, klämkäckt präktig och syndigt svart på samma gång.

Du framstår som så snäll, rejäl och TREVLIG.

- Hmm... Jag som vill vara svår, djup och creddig (skratt)!

Du har till och med sagt att du gillar att stå på Ica Kvantum och sjunga. Menar du det, helt ärligt?

– Ja, delvis för att det ju på lokala firmafester och i köpcentrum, som jag startade som nioåring. Och så ser jag publiken – de är ju superglada, hur ska jag kunna tycka det är skit då?

– Dessutom har jag ju fans i alla åldrar, men de allra minsta är viktigast. Och de kommer inte in på krogen, så var ska jag träffa dem?

Mobbad som barn

Linda startade alltså sin artistbana redan som nioåring. Att vara lokalkändis i brukssamhället Gullspång hade en baksida.

– Jag var med i lokaltidningen var och varannan dag, vilket medförde ett sorts utanförskap i skolan. Vissa tyckte att det var coolt och ballt, medan andra reagerade precis tvärtom: ”henne ska vi inte prata med”. En del dagar fick ”henne ska vi inte prata med”-gänget med sig de andra också. Då kom jag till skolan och ingen sa något till mig.

Var det både killar och tjejer?

– Alla i klassen mobbade och frös ut mig. Alla. Jag förstod inte vad jag hade gjort. Jag led också av ”rodningspanik”, rodnade jämt. Jag kunde inte ta emot växel från kassörskan utan att rodna. Mina klasskompisar gjorde såklart narr av mig, de stirrade på mig tills jag blev högröd. Jag var så otroligt osäker.

Det är svårt att tro när man ser dig på scen nu.

– Ja, men det var inte förrän jag gjorde ”Ordjakten” i TV4 som den där ångesten försvann. Jag stod i direktsändning VARJE DAG och sa fel, gjorde bort mig och pratade med helt okända människor. Sedan dess rodnar jag inte ofta. I dag blir jag nästan glad om jag gör det, för det betyder att man har en bra kontakt med sitt känsloliv...

Känsloliv, ja. Tror du på kärleken?

– Ja, men jag tänker inte leta efter drömmannen, han får trilla över mig (skratt)!

Hon spritter upp, laddar kaffebryggaren och svär när mjölken är slut.

– Jag kan ta en skvätt Bailey's... nej, skit, den är också slut. Jag får ta sprutgrädde, säger hon och ringlar en lång gräddkorv i koppen samtidigt som hon räcker fram ett paket mums-mums.

Apropå drömman, vad blir du kär i?

– Det undrar jag med. Jag blir lätt förälskad, men väldigt sällan kär... Jag vet precis vad jag BORDE ha. En man som står med båda fötterna på jorden och säger: ”Lugna dig, Linda!”.

Det låter väl som Jimmy, stadig polisaspirant?

- Kanhända. Men en man måste ha ett stort självförtroende och trygghet för att kunna leva med mig. Det är nog lätt att känna sig hotad av mig. Jag är så ”livsduglig”, jag behöver ingen, jag tätar mina rör och klarar allting själv och det kan vara tungt för en man. Till slut ligger jag där i soffan med någon lutandes mot mitt bröst. Jag blir den starka i förhållandet, hela tiden. Och det är väl bra att vara stark.

– Men det gör mig också jävligt ensam!

Debuterade som nioåring

Erika Scott