”Varför mutar du männen?”

Belinda tafsar på familjeministern Berit Andnor

RELATIONER
Foto: MAGNUS WENNMAN
Vad såg du senast på bio, Berit? – Brokeback Mountain. När grät du senast? – Det var faktiskt på den filmen. Jag blev väldigt tagen av den.

Vad gör du för barnen?

– Jag är väldigt glad över att jag kunnat höja barnbidragen! Just nu har jag också en konferensserie tillsammans med barnombudsmannen. I nio kommuner bjuder vi in dem som jobbar i kommunerna med frågor som rör barn, och diskuterar utifrån barnkonventionen.

Konferenser i all ära, är det inte mindre snack och mer verkstad svenska barn behöver?

– Det är ett sätt att sprida goda exempel. Vi upplever att många i kommunerna tycker att det är svårt när man är tjänsteman som sitter på en stol. Hur ska metoden se ut, när man möter utsatta barn.

Borde inte den kunskapen finnas redan?

– Jo, arbetet går framåt men det går sakta, säger många som jobbar med barn.

Men varje gång det händer något ska det utredas och pratas tills det händer igen. Vi har flera fall bara i år av barn som misstänks ha mördats av sina föräldrar eller blivit utsatta för sexuella övergrepp.

– De exempel du nämner är förfärliga. God kunskap om barns rättigheter och att kunna göra bra hemutredningar och följa upp är väldigt viktigt.

Var brast det i fallet med den 13-åriga flickan som blev gravid två gånger med sin pappa?

– Jag kan inte just det ärendet.

Satte du dig inte in i det när du läste om det i medierna?

– Det jag kan säga är att det är märkligt att ingen reagerade under så lång tid. Jag pratar inte bara om socialtjänsten utan om dig och mig. Grannar och skola.

Barnmorskorna reagerade, när hon låg på sjukhus och födde sin pappas barn?

– För det första får jag inte uttala mig om enskilda ärenden men rent allmänt är det viktigt att socialtjänsten tar alla ärenden på största allvar.

Varför är du emot en lagstiftad individualiserad föräldraförsäkring?

– För många vanliga familjer spelar varenda hundralapp roll, då är jag emot att man strikt kvoterar. Men jag tycker att det är bra om man kan dela och det är viktigt att vi får bort de hinder som finns.

Vilka hinder?

– Det handlar till exempel om att höja taket i föräldraförsäkringen. Män ”skyller” gärna på det, som ett hinder för varför de inte är pappalediga.

Varför går du på männens gnäll?

– Det gör jag inte.

– Jo! Du mutar dem ju.

– Nej, men jag tar det på största allvar! Om man släpper på taket, att då kommer den gruppen köpa sina försäkringar själva, vilket i sin tur skapar förutsättningar för att privatisera våra sociala försäkringar. Då släpper vi på den generella välfärden. Men andra hinder vi jobbar med är också kvinnors ställning på arbetsmarknaden, vi ska bland annat öka anställningstryggheten.

Delade du med din dotters pappa?

– Nej, jag tog ut nio månader själv, jag var arbetslös just då.

Du växte upp i ett arbetarhem i Götet. Kallar du dig arbetarklass?

– Hela min släkt består av vanliga människor och min inre drivkraft finns fortfarande kvar! Jag är vansinnig över alla orättvisor i världen. Jag står för de socialdemokratiska...

... men ”Sosse” är ingen klass.

– Nä, men min politiska tillhörighet är grunden för hela min uppväxt! Men tittar man på pengar tjänar jag ju betydligt mer än en städerska.

Kan du inte säga?

– Jag tillhör arbetarklassen.

Om regeringen var en Robinson-ö, när skulle Göran rösta ut dig?

– Det är en konstig fråga... det är inte så det går till... Vi är ett lag som fattar beslut och stöttar varandra. Jag är oerhört stolt att ha det här uppdraget.

Fakta/Berit Andnor

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson