En av tre kvinnor shoppar för mycket

”Köpberoende är inget lyxproblem”

RELATIONER

Var tredje kvinna anser sig shoppa för mycket. Nästan var fjärde har gömt nyinköpta saker för sin partner. Det är resultatet av Aftonbladets stora läsarundersökning om shoppingvanor.

Foto: Daniel Pedersen
Mer och mer och mer... I en undersökning på aftonbladet.se uppgav en av tre kvinnor att de själva tycker att de shoppar för mycket.

För tio år sedan var det få som kunde tänka sig att lägga ut halva månadslönen på märkeskläder och designväskor. Idag är det en självklarhet för många. Enligt en brittisk undersökning shoppar kvinnor dubbelt så mycket kläder som för tio år sedan.

I Aftonbladets stora nätenkät, där drygt 11 000 kvinnor har deltagit, svarar drygt 16 procent att de shoppar för mer än tvåtusen kronor i månaden. 15 procent har ofta ångest efter att de har shoppat och var tredje tycker att hon shoppar för mycket.

Men var går överkonsumtionen över i beroende?

– Skillnaden mellan att vara köpgalen och köpberoende är att en den senare helt har tappat kontrollen över sina inköp, säger Owe Sandberg, psykoterapeut som behandlar köpberoende. Man handlar för pengar man inte har och måste shoppa för att bli av med ångest. Får man inte konsumera resulterar det i abstinens som irritation, ångest och frustration.

Fler kvinnor drabbas

Han säger att man räknar med att fem till sex procent av befolkningen lider av shoppingberoende.

- Majoriteten är kvinnor. De få köpmissbrukande män jag har träffat konsumerar framförallt teknikprylar, till skillnad från kvinnor som är mer inriktade på märkeskläder.

Trots de höga siffrorna är det svårt att få hjälp. Kolmårdens behandlingshem är ett av få ställen i Sverige som tar emot shopaholics. Men många har svårt att få fyramånadersbehandlingen bekostad av myndigheter.

– Köpberoende är tyvärr inte diagnostiserat som sjukdom i Sverige, till skillnad från till exempel spelberoende som egentligen är väldigt likt, säger föreståndaren Roger Thörn. Det innebär att det är svårare att få försäkringskassan eller sociala myndigheter att bekosta behandlingen. Många har en tendens att betrakta köpmissbruk som ett lyxproblem som man självmant kan sluta med.

Inte ett lyxproblem

Även Owe Sandberg känner igen den attityden.

– Men köpberoende är absolut inte ett lyxproblem, säger han. Många kommer till mig direkt remitterade från psykakuten efter självmordsförsök och är i väldigt dåligt skick. Man ska inte blanda ihop folk som har shopping som hobby och de som gör det av tvång.

9 tecken på shoppingberoende

Så blir du fri från köpberoendet

En av tio shoppar för hyrespengarna

11035 kvinnor deltog i en enkät om shopping på aftonbladet.se.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])