Micela, 18, fick en hjärtinfarkt

”Om det hugger till i armen kan jag nästan dö av rädsla”

Foto: Maria Östlin
Fick en infarkt när hon var 18 Micela Danielsson var bara 18 år när hon fick en hjärtinfarkt. Ingen ville tro på vad som hänt – men det var ett faktum.
RELATIONER

Tonårsinfarkter finns inte ens i statistiken.

Men Micela Danielsson finns.

Hon var 18 år och fick hjärtinfarkt.

En dag är fortfarande alldeles blank i Micela Danielssons almanacka. Torsdagen den 26 augusti 2004.

– Jag tänkte att om den dagen inte finns så har det inte hänt. Då kan jag fortsätta planera mitt liv.

Tonårsinfarkter är så ovanliga att de inte registreras i offentlig statistik. En hjärtinfarktpatient förväntas ha fyllt minst tjugo år, medelåldern bland kvinnor är 76 år.

Micela var arton och döden hade hon aldrig tänkt på. Varför skulle hon?

Hon gick på gymnasiet, var frisk och dessutom kär. Levde hälsosamt, tränade, rökte inte och hjärtat slog precis som det skulle.

När infarkten slog ned i soffan hemma i Osby låg hon och tittade på Dirty Dancing.

”Det gjorde så ont i käkarna”

– Jag sade till mamma ”jag känner mig så konstig, ge mig en kram”. Det gjorde ont i käkarna, så ont att jag bad henne att hålla mig om hakan.

Smärtorna spreds via bröst till käkar och armar. Motvilligt lät hon sig transporteras till Hässleholms sjukhus i familjens bil.

– Då hade jag inte ont längre och tyckte inte vi behövde åka in. Jag minns att jag satte på musik och sjöng i framsätet, berättar Micela.

På sjukhuset togs först ett EKG. Sedan ett till. Ingen ville tro på vad kardiogrammet visade.

– När jag frågade läkaren ”Kan jag dö?”, vände han sig om och gick.

Ingen sade att det handlade om hjärtinfarkt. Bara att det var bråttom och att hon skulle med ambulans till Lunds hjärtintensiv.

– Ambulanskillarna hade mest ångest för om de borde haft med sig en nalle, det brukar alla under 18 år få.

Infarkten hävdes med ballongvidgning och efter några dagar fick hon åka hem. Med fyra hjärtmediciner, förbud att äta p-piller och rådet att ta det lugnt.

”Har fått en mer positiv livssyn”

Den blanka torsdagen är snart tre år gammal och det är svårt att föreställa sig att Micela Danielsson haft en hjärtinfarkt. Hon känns som livet självt.

– Jag har nog fått en mer positiv livssyn. Men samtidigt vet jag inte om den överväger rädslan.

Hon beskriver det som att hon gått in i en glasbubbla. Dit släpper hon bara de närmaste. Dit får inte döden komma.

– Om det hugger till i hjärtat eller armen kan jag nästan dö av bara rädslan. Då brukar jag tänka att om jag somnar så är det ingenting. Men om jag inte somnar då är det något.

Blodförtunnande medicin måste hon äta livet ut och hon får inte träna till max. Annars är livet nästan som vanligt.

– Läkarna sade att jag inte behövde förändra mitt liv. Men jag har blivit kostexpert och tycker att alla ska träna och sluta stressa. Pappa hade aldrig hade ätit en grönsak hela sitt liv. Men dagen efter jag blev sjuk åt han sin första morot.

Än i dag vet ingen vad som orsakade hjärtinfarkten.

– Jag har inget svar på varför så jag kan inte lägga det bakom mig. Men det kanske var bra att det var en ren tillfällighet, den kommer oftast inte tillbaka. Det finns ju inte två tillfälligheter, säger Micela Danielsson.

Läs mer:

Så drabbar infarkterna:

Så kan du hjälpa:

Många kvinnor är mer bekymrade om mannens hjärta än sitt eget. De tror att hjärtinfarkt bara är männens sjukdom. Men så är det inte längre. Aftonbladets kvinna-redaktion startar i dag en artikelserie om kvinnornas hjärtan. Och det finns skäl till det: Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Var tionde kvinna dör i akut hjärtinfarkt. Varje år får 17 500 svenska kvinnor hjärtinfarkt. Varje dag dör 59 kvinnor av hjärt-kärlsjukdomar.

Jessica Ritzén