Infarkt dödar unga kvinnor tre gånger oftare än män

Forskare: ”Vi vet inte varför”

RELATIONER

Unga kvinnor dör tre gånger oftare än unga män i hjärtinfarkt.

Det avslöjas i en ny svensk studie.

Risken att dö i hjärtinfarkt är något högre för kvinnor i alla åldrar. Men nu visar en studie från Linköpings universitetssjukhus att skillnaden bland unga är särskilt stor.

Dödligheten i hjärtinfarkt för kvinnor under 45 år är tre gånger högre än för män i samma ålder.

Smalare kranskärl

– Vi vet inte varför unga kvinnor dör oftare än unga män. En förklaring kan vara att kvinnohjärtat inte klarar infarkter lika bra. Kvinnor har mindre hjärtan och smalare kranskärl, säger doktoranden Sofia Sederholm.

Linköpingsstudien visar att de unga kvinnorna är sjukare med fler riskfaktorer som övervikt, rökning och diabetes. Men även när man justerar för detta kvarstår den högre dödligheten.

En orsak kan vara att männen oftare hinner dö innan de kommer in till akuten, men det förklarar inte hela skillnaden.

2 000 har undersökts

Studien, som ännu inte är publicerad, är gjord på drygt 2 000 unga personer i Sverige som drabbades av stora akuta hjärtinfarkter mellan 1995 och 2004. Av dessa var knappt 20 procent kvinnor.

Få kvinnor drabbas av hjärtinfarkt före 45 års ålder men av dessa avlider omkring tre procent redan under sjukhusvistelsen.

– Vi ska nu försöka att ta reda på vad skillnaden dödligheten beror på. Vi har inte kunnat se några könsskillnader i den akuta behandlingen, säger Sofia Sederholm Lawesson.

Läs mer:

Så drabbar infarkterna:

Så kan du hjälpa:

Jessica Ritzén