”Jag blev så förbannad”

Läsarna om artikelserien ”Vad är du värd?”

RELATIONER

Artikelserien ”Vad är du värd?” har väckt många och starka reaktioner.

Tusen läsare har hört av sig – på telefon, i mejl och i forum på aftonbladet.se.

Här är några av rösterna.

Serien har berört mig starkt. Jag blev så förbannad. Det är fruktansvärt hur lite en del kan tjäna. Jag skäms för det här landet. De politiska partierna och fackförbunden har ­misslyckats.

Jonas Lander, 41

Det är väldigt bra att det kommer fram hur underklasen har det i dag. De som hamnat i låglöneträsket kommer aldrig ur det. Jag har 15 200 kronor i lön. Jag har anpassat mig till att leva på lite. Jag tror inte att någon bryr sig om de svagaste längre.

Lars Gustafsson, 56

Jag blev så förbannad när jag läste om de låga lönerna. Det finns ingen möjlighet att få upp lönen i Sverige. Vårt värde som arbetare och LO-medlemmar är noll. Mitt råd är att folk ska söka jobb utomlands.

Anders Nilsson, 47

Jag fick 16 300 kronor i slutlön efter 40 år på Posten. Facket tyckte att jag skulle vara ”skitnöjd” med lönen. I dag får jag ut 8 200 kronor i pension och har en hyra på 4 400 kronor. Socialen säger att jag har ”gott och väl” så jag klarar mig.

Bernt Söderlund, 65

Hur blir det när de här kvinnorna går i pension? Den låga inkomsten följer ju med hela livet.

”Kvinna, 60”

Vi har slavlöner! Min heltidslön är 13 800 kronor efter 13 år på kommunen.

”Arg kvinna”

Jag har jobbat i restaurangbranschen i 14 år och tjänar mellan 10 000 och 12 000 kronor FÖRE skatt. Alla säger att jag har dricks. Men hur kul är det att förlita sig på något som inte är säkert?

”32-årig kille”

Nu hårdnar samhällsklimatet. Ett samhälle som har alltför stora klassklyftor blir inte bra för någon.

”Johansson”

Valet är fritt. Alla vet vilken lön man får då man skriver på anställningsavtalet.

”Skyll er själva”

Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma. Jag tjänar 17 350 kronor som medicinsk sekreterare. Vi bor i en 2:a där jag sover i en bäddsoffa i vardagsrummet. Jag köper inte nya kläder till mig själv förrän de gamla gått sönder.

”Ensamstående mamma”

Jag har fått noll kronor i löneökning på Försäkringskassan på fyra år.

”Arg karl”

Problemet är inte bara de låga lönerna, utan också de extremt höga skatterna på lågavlönade. Annars skulle dessa människor kunna leva på sina löner.

”Man i Västerås”

Jag grips nästan av panik när jag läser artikeln om Pernilla! Jag blir vansinnig på att folk tjänar så lite, framför allt när vi står mitt i en brinnande högkonjunktur!

”En pappa”

Jag jobbar på ett callcenter. Vi har 12 000 kr i lön. Jag tror att vi är dem som tjänar minst, mår mest dåligt och har den högsta sjukfrånvaron i Sverige.

”Trött kille”

Jag är en högutbildad invandrare. Jag tjänar bara 12 000 i månaden.

”Manlig akademiker”

Jag tjänar 14 485 kronor. Efter skatt 9 500 kronor. Hyran är 5 000 kronor. Jag har två barn att försörja. Det sägs att ensam är stark, men jag känner ofta att det inte stämmer.

”Ledsen mamma”

Mycket bra och informativ artikel om de ojämlika villkoren på arbetsmarknaden. Men det finns folk med lägre löner. Jag har själv blivit erbjuden 69,50 i timmen.

”Kille”

Jag jobbar med datorsupport och har en lön på 12 667 kronor –?utan chans till löneförhöjning. Det finns ingen lönetrappa. Folk har samma lön som när de började för fyra år sedan.”

”Noll lönelyft”

Jag jobbar på call­center. Här tjänar alla 13 700 kr/månad. Vi får ut 8 905 kr efter skatt.

”Upprörd”

Läs mer:

Läs hela artikelserien:

ARTIKELN HANDLAR OM