Lena Mellin: Det händer ingenting

”Det är viljan som saknas”

RELATIONER

Fakta finns i övermått.

Det är viljan som saknas.

Berättelserna i artikel­erien från Aftonbladets kvinnaredaktion är hjärtskärande.

Kerstin, 29, törs inte skaffa barn eftersom hon har så låg lön. Hon tror inte att hon klarar sig på föräldraförsäkringen där betalningen är ännu lägre.

Anja, 46, har fem extraknäck vid sidan av heltidsjobbet. Så får hon ekonomin för sig och döttrarna att gå ihop.

Karin, 55, har aldrig varit utomlands. Trots heltidsjobbet på tvätteriet skulle hon inte kunna bo som hon gör utan sambon Lennart.

Kan inte leva på sin lön

Det här är berättelser från verkligheten. En verklighet som åtminstone 400 000 kvinnor i de 25 lägst betalda yrkena känner till.

De kan inte leva på sin lön om de inte delar bostadskostnaden med en sambo, ett vuxet barn eller en make.

De törs i många fall inte söka socialbidrag. För väl fast i bidragsfällan kan de tvingas sälja bilen eller bostaden eller både och.

Många avstår även från bostadsbidrag. Inte för att de inte skulle ha rätt till det. Utan för att en tillfällig inkomsthöjning, exempelvis provision eller extraknäck, långt, långt senare leder till krav på återbetalning.

Det här är inte okänt. Det räcker med att studera Statistiska centralbyråns hemsida för att få klart för sig att många, särskilt kvinnor, inte kan leva på sin lön. I alla fall inte om de är ensamstående. Och alldeles särskilt inte om de är ensamstående med barn.

Ingenting händer

Men trots det händer ingenting. Utom att de med de lägsta lönerna obönhörligen halkar efter. Under det senaste decenniet har inkomstklyftorna ökat vilket innebär att de som tjänar minst relativt fått det ännu sämre.

Vad kan göras? Lagstadgade minilöner finns utomlands. Men i Sverige är uppslutningen bakom kollektivavtalade löner kompakt.

Facken försöker höja ingångslönerna och kräver påslag i kronor, inte bara i procent. Det betyder mest för dem som tjänar minst. Ibland lyckas facken väl. Ibland sämre.

Regeringen inför jobb­avdrag som sänker skatten för dem som har jobb. Det betyder mest för dem som tjänar minst.

Ändå ser det ut som det gör. Det känns rätt hopplöst.

Läs mer:

Läs hela artikelserien:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM