16? Nej, nu ska modellen vara 61

Äldre kvinnor är mer attraktiva

RELATIONER

Den nya heta fotomodellen är inte 16 år.

Hon har fyllt 40.

Jakten på köpstarka kvinnor tvingar nu pensionerade stjärnmodeller till comeback – och nya namn rekryteras genom tävlingar.

Suget efter äldre modeller är rekordstort.

Tidningen Tara ordnar för andra året en modelltävling för kvinnor över fyrtio. Åtta vinnare får kontrakt med agenturen Mikas.

– Det finns en stor brist på 40-plusmodeller. Vi tvingas ofta använda samma personer om och om igen, säger Stina Abenius, chefredaktör för Tara.

Högre inkomster

Äldre kvinnor blir mer attraktiva eftersom de är köpstarka. En kvinnas me­delinkomst är som högst i 50-årsåldern och nya modemagasin som Tara, M och Laura riktar sig till kvinnorna med de största plånböckerna. Modellagenturerna behöver nya, äldre modeller.

– Kvinnor vill inte se kläder på 15-åringar, de fattar att kläderna inte sitter likadant på dem, säger Mika Kjellberg på Mikas.

De åtta modeller som vunnit modellkontrakt i år är mellan 40 och 61 år. En del var modeller som yngre, andra är nya i branschen.

– Jag var inte särskilt söt i 20-årsåldern, det är nog först nu som allt har hamnat på rätt ställe, säger Mirska Kraskowski, 61.

Gör comeback vid 50

Chatrine Fritzell, 50, gör comeback som fotomodell. Mellan modellkarriärerna har hon arbetat som marknadsförare.

Hon menar att mer reklam borde rikta sig till kvinnor, eftersom de styr inköp av kapitalvaror som bil och hushållsmaskiner.

– Äldre kvinnor är en viktig målgrupp. Jag blir irriterad på uttryck som att ”äldre har ändå något kvar att ge”. Vi har ju faktiskt ”mycket mer att ge”, säger hon.

Jessica Ritzén