Bröstcancer farligare för småbarnsmammor

Större risk att dö inom tio år efter barnafödande

RELATIONER

En kvinna som får bröstcancer inom tio år efter det att hon fött barn löper större risk att dö av sjukdomen än andra drabbade.

Det visar en ny avhandling som i veckan läggs fram på Karolinska institutet.

Det är sedan tidigare känt att barnafödande ger ett visst skydd mot bröstcancer. Men det skyddet gäller bara på lång sikt; åren närmast efter graviditeten är istället risken att bli sjuk större.

Nu visar en avhandling av läkaren Lena Rosenberg att prognosen dessutom är sämre för de kvinnor som blir sjuka inom tio år efter det att de har fött barn – risken att de dör av cancern är alltså större.

– I ett folkhälsoperspektiv kan det här vara viktigt att veta för många kvinnor. Risken att drabbas av cancer ökar för alla ju äldre vi blir, och om man till exempel föder barn efter 35 så ökar risken ännu mer – du är både äldre, och har precis fött barn. Dessutom är alltså din prognos sämre om du drabbas, säger Lena Rosenberg till aftonbladet.se.

Skydd på lång sikt

Varför risken att bli sjuk och att dö i sjukdomen är större åren efter man fött barn vet man inte i dag.

– Inom forskningen är det många som menar att hormonpåslaget under graviditeten stimulerar en eventuell tumör att växa snabbare, men detta vet vi inte säkert, säger Lena Rosenberg.

Men cirka tio år efter graviditeten är alltså risken att få bröstcancer mindre än för andra kvinnor, även om man jämför med dem som aldrig fött barn. Orsaken till detta är vetenskapen inte heller helt på det klara över.

– I och med att man föder barn kan man säga att bröstkörtelvävnaden mognar, och troligen är det detta som gör att man på sikt får ett visst skydd, säger Lena Rosenberg.

Varje år drabbas cirka 7 000 svenska kvinnor av bröstcancer, och det är därmed den vanligaste formen av cancer bland kvinnor.

Läs mer

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM