Sluta noppa, tjejer

Nu är buskiga ögonbryn tillbaka

1 av 4
"Elivs möter Brooke Shields" Två kända ansikten som makeup-artisten Tomas Lenneryd hämtar inspriation från den kommanden hösten och vintern.
RELATIONER

Att plocka ögonbrynen tycker många är djupt smärtsamt.

Men prisa modegudarna – nu blir plågan mindre. Efter år med smala, smala bryn är det okej att låta dem växa igen.

– Det är en av vinterns starka trender, säger Tomas Lenneryd, makeup-artist.

När Prada hade modevisning i Milano i februari var det buskigt värre på catwalken. Modellerna hade inte bara fylliga ögonbryn – de var liksom uppborstade och hade fyllts i med mascara, vilket gav ett minst sagt vildvuxet intryck.

Andra tecken i tiden är att till exempel vinterns Chanel-kampanj där supermodellen Daria Werbowys redan rätt fylliga bryn har förstärkts, och att trendsättare som skådespelerskan Keira Knightley låter kraftiga ögonbryn rama in ansiktet.

Franska Vogue rekommenderar i sitt senaste nummer sina läsare ”fylliga och stolta” ögonbryn för att ge bästa möjliga struktur till ansiktet.

”Brooke Shields möter Elvis”

Så efter år med hård tukt och ans, är rejäla ögonbryn tillbaka.

– Ja, så är det absolut, säger Tomas Lenneryd, en av Sveriges mest namnkunniga makeup-artister.

– Jag brukar kalla trenden ”Brooke Shields möter Elvis”. Det är liksom pojke och flicka samtidigt, men inte androgynt. Det ska vara en utstuderat osminkad look, liksom lite ruffig. Där ingår rejäla ögonbryn – titta på Elvis och Shields så förstår ni.

Svårt med penna

Men efter alla år då det varit inne med smala, mycket välplockade ögonbryn, kan det vara svårt att hoppa på den här trenden. Tomas Lenneryd rekommenderar inte att försöka åstadkomma kraftigare bryn med penna eller pensel.

– Det är oerhört svårt att få det snyggt. Det är inte lönt att försöka måla dit dem om man har plockat bort dem. Man måste pausa med plockandet om man vill ha dem tillbaka.

Glamour också rätt

Men till tröst till dem som inte har några ögonbryn att fylla i, eller som trivs med att ha dem smala, så finns det andra trender i höstsminket.

– En stark trend kallar jag ”glam”. Tänk italienskt 50-tal, Sophia Loren; maxade ögonfransar och eyeliner-linjer som aldrig tar slut.

– Den andra kan man kalla forskar-looken. Det är lite strikt, med dämpad makeup runt ögon och på kinder – men med röd mun. Det är munnen som är det viktiga, den ska ha en djärv och bestämd färg.

Läs mer om kroppshår

Anna Andersson