Världens stiligaste OCH smartaste kvinnor

Zadie Smith är i klass med Kate Moss enligt en ny brittisk skönhetslista

Foto: AP/Björn Lindahl/AP
Zadie Smith, Ségolène Royale och Condoleeza Rice.
RELATIONER

Det sägs att intellekt är sexigt, men när världens vackraste kvinnor utses brukar det sällan tas hänsyn till det som rör sig innanför deras pannlob. Men nu försöker brittiska tidningen The Observer ändra på det genom att lista världens bäst klädda intellektuella kvinnor.

Smarthet kammar inte så ofta hem några poäng i skönhetstävlingar. Intelligens associeras överlag sällan med skönhet och stil, i alla fall inte när det gäller kvinnor. Det tycker den brittiska tidningen The Observer är synd och har därför listat världens bäst klädda smarta kvinnor.

Etta på listan hamnar författaren Zadie Smith, som bl.a. skrivit succéböckerna "Vita Tänder" och "Om skönhet".

Kombierar hucklen med designerkläder

Smith har uppmärksammats nästan lika mycket för sin stil som för sina böcker och hon har hyllats för att hon brukar kombinera enkla hucklen och sjalar i håret med stiliga klassiska designerkläder.

Själv ogillar hon sin nyvunna status som stilikon och sa nyligen att tyckte att Virginia Woolfs inställning till mode var ett föredöme eftersom Woolf sagt att: "kvinnor skulle kunna lära sig grekiska om de lade ner lika mycket tid på det som de gör på att klä sig”.

Zadie Smith har blivit så trött på frågor om sitt klädval att hon i en chatt med norska tidningen Dagbladets läsare skrev att intresset för henne nog bara berodde på att hon är en ung kvinna:

– Jag tycker att ni borde fråga John Updike om hans val av kostymer, skrev Smith.

Makt är attraktivt

Såväl silver som bronsplatsen på The Observers lista kneps av politiker, vilket tyder på att det inte bara är män utan även kvinnor med makt som anses som attraktiva. Tvåa kom franska socialisten Ségolène Royale och trea kom amerikanska utrikesministern Condoleeza Rice. Rice är ju sedan tidigare van vid att hamna högt på olika listor. Hon kom till exempel tvåa på Forbes lista över världens mäktigaste kvinnor (Tysklands förbundskansler Angela Merkel kom etta - hon anses dock inte tillräckligt välklädd för att platsa på Observers lista) och i juni utnämndes Rice som en av världens bäst klädda enligt Vanity Fair.

Vad det är med kvinnor i maktpositioner som gör dem attraktiva och varför nästan alla kvinnorna på Observers lista är brunetter framkom dock inte.

Hela listan över världens stiligaste intellektuella

Anna Swantesson