Lustgas ger huvudvärk på BB

Men med hjälp av ny andningsmetod mår barnmorskorna bättre

RELATIONER

Lustgas fungerar som smärtlindrande för patienterna men har länge gett personalen huvudvärk. Men nu har man på BB i Västerås kommit fram till hur man ska hantera lustgasen – utan att personalen mår dåligt.

Foto: Getty images
Lustgas är vanligt som smärtlindrare vid förlossningar.

Lustgas är den vanligaste formen av smärtlindring och används tillexempel vid förlossningar. Det är helt ofarligt för mamman och barnet, men för personalen kan gasen på lång sikt ge skador på lever, nervsystem och öka risken för missfall, rapporterar SR:s Vetenskapsradion i P1.

”Många mådde dåligt förr”

För några år sen hotade Arbetsmiljöverket att förbjuda lustgasen vid lasarettet i Västerås eftersom halten av lustgas i luften var så pass höga.

Nu har man dock kommit till rätta med detta – genom att lära de blivande mammorna att andas gasen på ett nytt sätt. Tidigare fick mamman andas fritt i rummet efter lustgasanvändandet men nu måste hon fortsätta andas ut i masken i minst fyra andetag. Detta har lett till att personalen mår mycket bättre, säger Elisabeth Ekblom, som är barnmorska och avdelningschef på förlossningen i Västerås.

– Det var många som sa att de mådde dåligt förr. Flera av undersköterskorna här sa att de kände sig yra. Nu är det bara en enda i personalen här som då och då fortfarande klagar på huvudvärk. Mätningarna visar på otroliga skillnader. Så det är mycket bättre nu, säger hon till SR.

Problemen kanske är lösta på förlossningskliniken i Västerås men Elisabeth Ekblom säger att problemen finns kvar inom andra sjukvårdsområden.

– Här i Västmanland har vi slutat använda lustgas i ambulanserna för att det är för dålig ventilation där, säger hon.

Anna Swantesson