Ett drömlyft för 145 000 000 kr

Foto: MAXIM MARMUR
I rymden Anousheh Ansare har drömt om rymden hela livet - nu är hon där.
RELATIONER

I går började hennes drömresa:

Rymden tur och retur.

Biljetten kostade 145 miljoner kronor. Egen toalett ingår.

Anousheh Ansare, 40-årig amerikanska, har råd att bli den första kvinnliga turisten i rymden.

När hon och hennes man sålde sitt telekomföretag för sex år sedan tjänade de 3,6 miljarder kronor. Ett år senare värderade Fortune Magazine hennes personliga förmögenhet till 1,3 miljarder kronor.

Redan som liten flicka stod hon på taket hemma i Iran, där hon är född, och tittade på stjärnorna och drömde om rymden.

Kvinnoanpassad

Nu är hon där.

På väg mot rymdstationen ISS i en för henne ombyggd Soyuz-raket. Meningen var att en japansk affärsman skulle få åka med men vid den sista läkarundersökningen fick han flygförbud.

För att Anousheh Ansare skulle kunna åka med tvingades man bygga om passagerarplatsen och toalettutrymmet, så att faciliteterna passade en kvinna.

Starten skedde i går från Kazakstan. Det är den amerikanske astronauten Michael Lopez-Alegria och ryske kosmonauten Michail Tyurin som ska till ISS för att stanna där i sex månader. Men Anousheh Ansare återvänder redan efter tio dagar tillsammans med den avgående ISS-personalen.

Lärt sig raketen

Hon har tränat i sex månader inför resan, lärt sig många tekniska termer på ryska, lärt sig hur raketen fungerar, för att inte enbart åka med som okunnig turist.

– Jag har ingen kamera om halsen.

– Jag mår väldigt bra och jag är faktiskt inte rädd. Jag tycker att det ska bli väldigt spännande, sa Anousheh Ansare till CNN inför starten.

Läs mer:

Per-Iwar Sohlström