”Jag ska läsa ALLA breven”

Brännskadade Yvonne vill tacka Aftonbladets läsare

RELATIONER

Yvonne sitter stilla och tyst.

Hon läser bland de över 1 000 mejl hon i går fick från Aftonbladets läsare.

Brev som innehöll beundran över hennes styrka, hennes mod att i tidningen berätta om hur hennes man försökte bränna ihjäl henne och hennes son.

RÖRD TILL TÅRAR Genom att berätta vill Yvonne hjälpa andra kvinnor att bryta sig ur svåra situationer. Responsen från Aftonbladets läsare har varit enorm – över 1 000 mejl hade kommit in till redaktionen i går kväll.

– Jag blir rörd till tårar, säger hon efter en lång stund.

I gårdagens Aftonbladet berättade Yvonne alldeles osentimentalt om hur hennes före detta man Paavo Heiskinen för drygt ett år sedan hällde bensin över henne och deras gemensamme son och tände på.

Hon berättade om hur hon lyckades fly ut, rulla sig i det daggvåta gräset, släcka elden på sin sons huvud med bara händerna och rädda livet på dem båda.

Försöker leva vidare

Hon berättade hur hon hatar honom för det.

Hon var en snygg, vältränad 33-årig tvåbarnsmamma som lämnade sin sambo, främst på grund av hans drogmissbruk och allt vad det förde med sig.

Nu försöker hon att leva vidare. Mycket handlar det om att börja om i ett liv av smärta.

– Jag har mina vänner och de hjälper mig, stöttar mig. Jag har mina pojkar, Jesse och Samuel, säger hon.

Hon berättade sin historia med en förhoppning om att andra kvinnor ska våga bryta sig ur svåra situationer.

– Jag hoppas att de ska känna styrka att berätta för sina vänner hur dåligt de har det.

1 103 brev

Hon vågade och det är denna hennes styrka som breven till henne hyllar. I aftonbladet.se fanns i går eftermiddag en mejl-adress till Yvonne och klockan 23 hade 1 103 brev strömmat in.

– Det är alldeles fantastiskt. Jag ska läsa alla brev.

Yvonne rör sig ute, hon har accepterat att människor stirrar på henne men inte vant sig vid det. Hon har fem år av operationer framför sig, inte bara utseendemässiga utan också nödvändiga för läkningen av hennes skador.

– Men det är klart att jag vill ha en nästipp och en överläpp. Jag hoppas kunna öppna munnen så mycket att jag kan äta en stor, dubbel hamburgare.

– Det längtar jag efter.

Läsarnas hälsning till Yvonne

Per-Iwar Sohlström