”Bröstcancer behöver inte vara en katastrof”

Maria Stenbom, 28, skriver en Rosa bandet-blogg

RELATIONER

För två år sen, när Maria Stenbom var 26 år, drabbades hon av bröstcancer.

I dag mår hon bra och jobbar för fullt men går fortfarande på behandling.

Under oktober, när Cancerfonden driver sin Rosa bandet-kampanj för att samla in pengar till forskning om bröstcancer, bloggar Maria här på aftonbladet.se. Hon kommer att berätta både hur det var då, när beskedet kom och tiden efter det och hur det är i dag.

Foto: Terje Lindblom
Bloggare Maria Stenbom, 28, är Rosa bandet-bloggare på aftonbladet.se under hela oktober.

Hur upptäckte du cancern?

– Jag upptäckte min tumör av en slump i duschen efter att ha tittat på Bröstcancergalan på TV3 i oktober 2004. Jag trodde att det var en fettknöl men kontaktade min husläkare efter någon månad för att få konfirmerat att jag INTE hade cancer. Efter det opererades jag. Idag är jag frisk men jag går fortfarande på behandling.

Varför ska du börja blogga?

– Jag har en historia som jag vill delge. Jag "ramlade på" min bröstcancer av ren slump, hade ingen aning om att jag var sjuk. Jag känner att jag vill berätta hur det var för mig för att upplysa och kanske kunna hjälpa andra i samma situation och för att få folk att undersöka sig själva i tid. Själv har jag känt mig ganska vilsen med min problembild eftersom majoriteten av de som drabbas av bröstcancer är 50-60 år.

Vad hoppas du få för respons?</>

– Jag hoppas på att få en dialog, men framför allt att väcka tanken att det kan även drabba vem som helst, ung som gammal. Jag vill via mina texter förmedla att det också går att ha ett "normalt" liv, att det finns hopp. Det jag kommer att skriva om är inte endast kliniskt hur man fastställer diagnos, eller hur behandlingarna är och görs. Utan mer om vad som hände i mitt liv. Detta för att unga kvinnor skall kunna identifiera sig med mig.

Vad tror du att du kan förändra?

– Jag hoppas på ett engagemang från läsare som kan mynna ut i bidrag till min och Lugna Favoriters insamling till forskningen. Dessutom vill jag driva "Herceptin-frågan" Användandet av Herceptin är idag i Sverige mycket varierande. Är man som kvinna bärare av HER2-positiv bröstcancer, skall man ha rätt till en Herceptin behandling i minst 1 år, där man bor.

Vilken är den största missuppfattningen om bröstcancer?

– Att det är lika med en katastrof.

Om Maria

Läs också

Anna Swantesson, Anna Andersson