”Vill en tjej förminska sig till ett snyggt paket så får hon göra det”

Många läsare har åsikter om utviken

RELATIONER

Enligt en undersökning på aftonbladet.se kan över hälften av tjejerna mellan 15 och 18 år tänka sig att vika ut sig. Det främsta skälet är att de ”tycker om att visa upp sig”.

I Aftonbladets forum, där vi frågade läsarna om vad de tycker om idén att vika ut sig – en dum bimbogrej eller bevis på en smart tjej? – gick debattens vågor höga.

Många menar att utvik gör att tjejerna undergräver andras respekt för dem, och att de sannolikt kommer att ångra sig när de blir äldre. Andra tycker att tjejerna är smarta som ser till att tjäna pengar på ett vackert yttre, och att de som tycker att utvik är dumt bara är avundsjuka.

Så här skriver några av läsarna (de flesta inlägg är kortade).

Säga vad man vill, men det ger inget vidare seriöst intryck att finnas på utvikningsbilder. Jag satsar hellre på en utbildning än att bli "känd", det är faktiskt inget yrke, majoriteten av dem som är "kända" gör faktiskt något tex skådespelare.

”Harvester”

Arma tjejer som inte fattar att de inte har någon som helst kontroll över nakenbilder. Inte var de publiceras, när det publiceras eller i vilket sammanhang.

”Armageddon”

Måste utvik bevisa något? Kan det inte bara få vara något som man gör? Utan att folk ska ha en massa åsikter om det hela. Det är ju knappast din kropp som jag visar upp. Eller? Men det är klart, så fort det är en kvinna som väljer att göra något hon vill så ska hon genast stämplas.

(---) Nej, jag ska nog börja döma folk efter vad de gör, det verkar ju så himla vettigt. Alla andra gör ju det!

”Sara85a”

Det enda dom här tjejerna gör är att cementera gamla könsstereotyper och tramsiga skönhetsideal och därmed göra livet ännu kämpigare för sina medsystrar och dom killar som själva kämpar mot en könsroll dom inte trivs med.

Kan inte alla "självförverkligande" utvikstjejer istället ta sitt ansvar och sluta föda dom industrier som har som affärsstrategi att tapetsera världen med ytliga kvinno- och mansförnedrande budskap som bara är till för att göra oss mer benägna att köpa deras produkter?

”andii”

Det är bara ett ännu bevis på den klassiska svenska avundsjukan att säga att man är bimbo eller dum i huvudet om man viker ut sig.

Alla är inte så snygg så att man kan vika ut sig och tjäna pengar på det. men ni andra, var inte så jävla bittra för det.

”mr.chong”

Är det helt orimligt att man skulle kunna dra en parallell mellan dagens ökade jämställdhet och just det faktum att fler tjejer faktiskt väljer att vika ut sig?

Man behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att flickor/kvinnor/damer var tvungna att passa in i sitt fack - och faktiskt inte förvärvsarbetade i någon större utsträckning. Kanske är det just inte att de motverkar jämställdhet, utan en konsekvens av det friare samhället och att det är upp till individen att välja vad man vill göra..?

”Tweek”

Tjejer klagar dock på att dem blir behandlade ytligt o som sexobjekt o dem som viker ut sig spelar just på dessa vibbar!

Vill en tjej vika ut sig o förminska sig själv till att vara just bara ett snyggt paket.. så får hon narturligtvis göra det.. men att det skulle förbättre hennes självförtroende o självrespekt i längden har jag dock svårt att förstå el inse... men jag är ju en kille från mars? *s*

”theboyonthemoon”

Jag tycker att de är ett rätt löjligt ämne att diskutera igentligen. 

Visst det är jättebra att de negativa med utvikning tas upp, men att sen säga att kvinnor som viker ut sig är dumma i huvudet är ju helt fel!

Jag anser själv att jag är rätt smart, jag siktar högt när det gäller min framtid och karriär. Jag VET hur viktigt det är med utbildning, därför ska jag utbilda mig så långt jag kan/orkar/vill. MEN, om jag skulle få ett erbjudande att vika ut mig i PlayBoy skulle jag säga ja, det är faktiskt en sak jag skulle vilja prova på. (då ska de vara PlayBoy ;D )

”theresseee”

Personligen tycker jag att så länge ingen råkar illa ut eller blir uttnyttjad inom det där utvikgrejset så är det väl inget farligt?

Låt människor göra vad dom själva vill. Orka lägga sig i & vifta med fingret & säga att det är fel.

”Veronika.L”

Vi grabbar borde vara likadana, då vore det mer rumsrent o lättare även för tjejerna. Det är förmodligen många som kan leva på sitt utseende och det är väl inget att skämmas för. (---)

”Gnucko”

Läs också

Fortsätt diskutera!

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM