– Låt utlänska kvinnor göra abort i Sverige

RFSU pressar socialministern Göran Hägglund

RELATIONER

Stockholm (TT)

RFSU kräver att regeringen lägger fram ett lagförslag som ger utländska kvinnor rätt till abort i Sverige.

Enligt socialminister Göran Hägglund kommer det en proposition nästa år.

RFSU påpekar att det efter en utredning förra hösten lades fram ett förslag som skulle ge utländska kvinnor rätt till abort i Sverige. Men ännu har ingen proposition lagts fram och det finns inga planer på att lägga fram någon i januari.

”Det är oacceptabelt att utländska kvinnors rätt till abort i Sverige förhalas. Göran Hägglund, varför dröjer det? RFSU kräver att regeringen lägger fram en proposition”, säger RFSU:s generalsekreterare Katarina Lindahl i ett pressmeddelande.

Remissbehandlats

Göran Hägglund hälsade på tisdagen via sin pressekreterare att det nästa år kommer en proposition med anledning av utredningen. Samma svar gav han för övrigt i riksdagen för ett par veckor sedan på en fråga från Mona Sahlin.

– Utredningens förslag har nyligen remissbehandlats och resultaten har ännu inte föredragits för ministern, säger Hägglunds pressekretare Sara Malmgren till TT.

Frågan aktualiserades nyligen då regeringen i Polen aviserade en grundlagsändring som helt skulle förbjuda aborter i landet. Det beslutet fick vänsterpartiet att arrangera en demonstration utanför Polens ambassad i Stockholm.

”Visa solidaritet”

”Kvinnors rätt till säker och legal abort problematiseras och ifrågasätts i allt högre grad inom EU på liknande sätt som det länge gjorts i USA. Sverige måste visa solidaritet med utsatta kvinnor i andra länder och våga ta politisk strid för sexuella och reproduktiva rättigheter. Det finns en stor marknad för illegala aborter. I Portugal, Polen, Irland och Malta är abort helt förbjudet. Och i våra närliggande nordiska länder har kvinnor endast tillgång till laglig abort upp till graviditetsvecka tolv”, säger Katarina Lindahl.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM