Hon blir USA:s mäktigaste kvinna

”George W Bushs värsta politiska mardröm”

RELATIONER

Mäktigast i USA är fortfarande president George W Bush, följd av vicepresident Dick Cheney.

Men den tredje mäktigaste personen i USA är efter nattens val en kvinna: Nancy Pelosi, 66, ny talman i representanthuset.

New York Times kallar henne ”George W Bushs värsta politiska mardröm”.

Foto: AP
Nancy Pelosi, 66, kommer från San Fransisco. Hon har suttit i representanthuset sedan 1987 och har varit minoritetsledare för demokraterna där sedan 2003. Nu blir hon den tredje mäktigaste personen i hela USA, när hon blir representanthusets talman.

Nancy Pelosi är emot generella skattesänkningar, hon är en stridbar försvarare av aborträtten – och hon vill se en ny kurs när det gäller USA:s insatser i Irak. Många förväntar sig också att hon nu, som ledare av arbetet i representanthuset, kommer att inleda undersökningar om vad som egentligen ledde fram USA:s invasion av Irak. Hittills har alla sådana initiativ blockerats av den republikanska majoritet som försvann i nattens val.

Även inom det demokratiska partiet har många ansett henne vara ”alltför liberal”, skriver Time Magazine.

Det är sådana saker som får New York Times att kalla henne ”George W Bushs värsta politiska mardröm”.

– I dag har USA röstat för förändring och de röstade för att demokraterna ska leda vårt land i en ny riktning. Och det är precis vad vi tänker göra, sade hon i natt på en jublande valvaka.

Första kvinnan

Det är första gången någonsin som en kvinna får det tunga uppdraget att leda arbetet i representanthuset. Pelosi har lovat att städa upp bland de skandaler som under de senaste månaderna har blossat upp i kongressen; många folkvalda har avslöjats i härvor av otrohet och internetsex, precis den typ av moralfrågor som ofta upprör den amerikanska allmänheten.

– Kanske krävs det en kvinna för att röja upp i representanthuset och en ny talman för att återupprätta anständigheten, har hon sagt.

Chokladälskande tuffing

I media framställer hon ofta sig själv som en chokladälskande farmor – hon har fem barnbarn – som gärna tittar på MTV. Bakom det snälla farmorsleendet finns dock en stentuff politiker.

– Alla som har haft med mig att göra vet att man inte muckar med mig, har hon sagt till Time Magazine.

Andra mäktiga kvinnor i USA

Som talman i representanthuset blir Nancy Pelosi den mäktigaste kvinnan i USA. Men det finns fler kvinnor med makt; politisk eller annan.

Här är några av dem.

Anna Andersson