Sexmobbad fick 400 000

Tatiana, 27, blev trakasserad och förnedrad av sin chef i månader

RELATIONER

I månader förnedrades och trakasserades Tatiana Golubeva, 27, av sin chef.

Nu får hon ett rekordskadestånd på 400 000 kronor.

– Jag är bara glad att han blev dömd, säger hon.

Foto: MATS STRAND
KALLADES "RYSK HORA" Tatiana har tilldömts 400 000 kronor i skadestånd av Arbetsdomstolen. Men det är inte säkert att hon får några pengar. Ägaren har bytt ut styrelsen och begärt restaurangen i konkurs.

Tatiana Golubeva hade bara varit i Sverige i ett år när hon fick jobb som servitris på lunchrestaurangen i centrala Stockholm. Dittills hade hon bara pluggat svenska på Komvux. Nu skulle hon tjäna egna pengar.

– Jag var verkligen jätteglad, säger hon.

Tog på brösten

Men jobbet blev en mardröm. Knappt hade hon börjat förrän hennes nästan 30 år äldre chef kom med sexuella inviter. När Tatiana sa nej blev inviterna allt klumpigare. När hon kom bärande på tallrikar och inte kunde freda sig tafsade han på henne. Inför en annan anställd tog han tag i hennes bröst och frågade om de var av silikon eller äkta.

– Han kallade mig aldrig vid namn. Han sa att jag var hans ryska.

Blottade sig

En dag blottade han sig för Tatiana och en kompis som hon ringt eftersom hon inte vågade vara ensam med chefen. Han skröt om sitt könsorgan och sa att han ville ha sex med Tatiana.

– Dagen efter sa han till restaurangchefen att han nästan hade knullat mig och att jag klarat mig bara för att min kompis räddat mig, säger Tatiana.

Hon berättar öppet och osentimentalt om skräcktiden på restaurangen. Hon är en glad 27-åring som precis börjat plugga turism på högskolan. Annat var det när hon först kontaktade facket för snart ett år sedan.

Satt och darrade

– Hon hade svårt att berätta och satt och darrade som ett asplöv, säger Hotell- och restaurangfackets ombudsman Göran Andersen som drivit hennes fall till Arbetsdomstolen, AD.

Han beskriver fallet som det värsta han varit med om.

När hon berättade om trakasserierna blev hon utskälld av restaurangägarens älskarinna som hävdade att Tatiana gett chefen ”fel signaler”.

”En rysk hora”

– Chefen ringde och hotade min pojkvän och sa att jag var en rysk hora som bara ljög.

I förra veckan dömde AD restaurangen att betala rekordhöga 400 000 kronor i skadestånd till Tatiana.

Trots det är det inte säkert att hon får en krona. När facket gick till AD, bytte ägaren ut styrelsen mot målvakter och begärde restaurangen i konkurs.

– Det är inte pengarna. Det viktiga är att han blev dömd.

Ovanligt med höga skadestånd

Det är ovanligt med höga skadestånd för sexuella trakasserier.