”Vi måste jobba tillsammans mot anorexin”

Designern Giorgio Armani tar avstånd från magra modeller

1 av 2 | Foto: AP
Giorgio Armani på en av sina egna visningar i våras.
RELATIONER

Debatten om de alltför magra modellerna fortsätter.

Nu har för första gången en etablerad toppdesigner tagit ställning mot det utmärglade skönhetsidealet.

– Det är dags att tala klarspråk. Vi måste alla jobba tillsammans mot anorexin, sa Giorgio Armani till Daily Mail.

Giorgio Armani är en minst sagt etablerad designer, som just nu arbetar på den brudklänning Katie Holmes ska ha på sig när hon blir fru Cruise. Han är det första riktigt stora namnet som ger sig in i den känsliga debatten om magra modeller.

– Jag har aldrig gillat magra tjejer och har aldrig använt dem på catwalken, hävdar han enligt Daily Mail.

Han menar att vissa designers utnyttjar de tunnaste modellerna för att provocera och skapa publicitet, och han fördömer detta. Han uppmanar nu de som arrangerar visningar att förbjuda ”size 0-modeller”, alltså modeller som drar ungefär storlek 32.

”Snyggast på magra modeller”

Men alla delar inte Armanis syn på mannekängerna.

– Jag skulle aldrig använda en modell som jag visste hade anorexia. Men faktum är att vi använder dessa tjejer som mobila klädhängare. Tanken är inte att locka med sex appeal eller att kvinnan på gatan ska kunna känna igen sig – det handlar om att visa och sälja kläder. Och personligen tycker jag att de visas bäst på en tunn modell, säger en klädskapare som vill vara anonym till Daily Mail.

BMI-krav

Debatten började sedan modellen Luisel Ramos, 22, segnat ned och dött under en modevisning. Det visade sig att hon under tre månader hade bantat så hårt att hennes hjärta inte orkade med. Detta fick modeveckan i Madrid att införa ett BMI-krav, ingen mannekäng med ett BMI under 18 fick gå på visningarna. Det innebär att en tjej på 175 cm var tvungen att väga ca 56 kilo.

Men branschen var delvis kritisk mot kravet, och menade att det diskriminerade modeller som var naturligt magra. Ingen av de större visningsarrangörerna följde heller efter Madrid, även om modeveckan i Milano nu kommer att kräva ett friskhetsintyg från alla modeller som ska arbeta där.

Läs också

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM