Barnledig - då fick Åsa sparken

”Det är absurt”

RELATIONER

Åsa Forsberg, 34, blev av med sitt jobb – för att hon tog mammaledigt.

– Hade jag inte skaffat barn hade jag fått ha kvar min tjänst, säger hon.

När Åsa Forsberg var mammaledig med Esther, 1, fick hon veta att hon inte skullle få komma tillbaka till sin tjänst.

Tre månader innan Åsa Forsberg skulle gå tillbaka till sitt gamla jobb besökte hon arbetskamraterna på Vågbroskolan i Söderhamn. Då fick hon beskedet.

– Rektorn sa att jag inte fick komma tillbaka. Jag blev chockad, säger hon.

Innan Åsa Forsberg födde dottern Esther för drygt ett år sedan hade hon jobbat som högstadielärare i svenska och engelska. Nu vill rektorn ge hennes jobb till den person som ryckt in under föräldraledigheten.

Fick en annan tjänst

– I stället erbjuder de mig en tjänst som mellanstadielärare. Det innebär att jag ska undervisa i ämnen som jag inte är utbildad i eller intresserad av och jag tvingas byta både arbetsplats och arbetskompisar, säger Åsa Forsberg.

– Det är absurt. Om man blir gravid vet man aldrig var man hamnar när man ska börja jobba igen. Man får ta det som finns.

”För eleverna”

Nu driver Lärarnas riksförbund ärendet vidare och anmäler det till Jämo.

– Det här är ren diskriminering. Man ska inte bli av med sin tjänst för att man föder barn, säger Cissela Carlin, ordförande i Lärarnas riksförbund i Söderhamn.

Men Vågbroskolans rektor Ingrid Tunong vägrar ge med sig.

– Jag gör inte det här på grund av något Åsa Forsberg gjort utan för elevernas skull. Om hon fick tillbaka sin tjänst skulle hon få en nia som ska ha slutbetyg, det är inte bra för dem att tvingas byta lärare, säger hon.

Så säger föräldraledighetslagen

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM