Sköts då hon inte ville gifta sig

Får ingen rättshjälp – nu startas insamling

RELATIONER

Den 30 november fortsätter rättegången i Turkiet mot de män som sköt Tugba Tunc då hon inte vill gifta sig med en släkting.

Men hon får ingen rättshjälp från Sverige. Därför drar nu Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime igång en insamling till stöd för Tugba Tunc.

Tugba Tunc vårdas fortfarande på sjukhus efter de hagelskott som träffade henne i juni. Efter mordförsöket låg hon i koma i två veckor och idag är hon delvis förlamad och måste sitta i rullstol.

Trots att Tugba Tunc är svensk medborgare och befann sig i livsfara fick hon ingen hjälp från Sverige. Hon och hennes familj är nu skyldiga UD över 50000 kronor för sjukvårdskostnader i Turkiet. Vidare tvingades familjen att låna 30000 kronor till den blodplasma Tugba Tunc behövde på sjukhuset.

– Hon faller mellan stolarna, säger Stina Bengtsson, som är bekant med Tugba Tunc och hjälper familjen med myndighetskontakter, till TT.

– Hon hade en 45 dagars reseförsäkring. Detta hände på dag 46.

Måste betala själv

Hon har flera gånger ansökt om rättshjälp inför den kommande rättegången i Turkiet men har hittills fått avslag. Hade hon blivit våldtagen hade hon fått hjälp eftersom offer för sexualbrott utomlands automatiskt beviljas rättshjälp. Men Rättshjälpsmyndigheten bedömde inte att det hedersrelaterade mordförsök Tugba Tunc utsattes för faller under de ”särskilda skäl” då de kan bevilja rättshjälp.

Advokat Elizabeth Fritz, som har engagerat sig i fallet, har enligt Svenska Dagbladet begärt att beslutet ska omprövas.

Skulle beslutet att inte bevilja någon rättshjälp stå fast så innebär det att Tugba Tunc själv måste betala den turkiska advokaten samt kostnaden för den tekniska utrustning som behövs för att domstolen i Turiket ska kunna förhöra henne via länk, skriver SvD.

Vill du bidra till insamlingen?

Läs också

TT , Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM