Marie Antoinette tycks aldrig dö

En evig symbol för lyx och slöseri

RELATIONER

Den franska drottningen Marie Antoinette har varit död och begraven i över 200 år.

Men glömd? Inte alls. Som symbol för världsfrånvänd lyx och dekadens tycks hon ha evigt liv.

Porträtt av Marie Antoinette vid 14 års ålder. Bilden är beskuren.

”Har folket inget bröd? Men låt dem då äta kakor.” Med de orden har Marie Antoinette möjligen blivit en av världshistorien mest citerade kvinnor – och sannolikt har hon aldrig ens sagt dem.

Men det är ett citat som passade för att sprida den bild av henne som sattes redan under hennes levnad.

Det Frankrike där hon blev kronprinsessa redan som 15-åring var mycket fattigt och stod på randen till revolution. Hovets och adelns lyx och extrema överflöd stack i ögonen på folket, och flickdrottningen – hon blev drottning när hon var 19 – var hovets fixstjärna. Då hon dessutom ”inte ens” var fransyska var det extra lätt att ge sig på henne. ”Österrikiskan” och ”Madame Underskott” var två av de tillmälen som användes emot henne.

Överflöd

Att kungaparet verkligen levde på stor fot råder det inget tvivel om. Fester, ceremonier, ständiga förändringar på slottet Versailles och dess park – slöseriet visste inga gränser. Enligt författaren Joan Haslip, som 1991 skrev en stor biografi över den franska drottningen, kostade Marie Antoinettes garderob lika mycket som ett helt regemente.

Rykten och skvaller om drottningens sexuella eskapader ingick också i smutskastningen. Det trycktes till och med upp pamfletter som visade henne på avslöjande teckningar.

Hur stor sanning det låg i alla rykten vet man inte – men ironiskt nog vet man att det tog sju år innan Marie Antoinette och Ludvig XVI inledde ett sexliv tillsammans.

Bortskämd och skyddad

Man kan fråga sig hur mycket personligt ansvar drottningen hade i excesserna. Hon hade alltid levt mycket skyddat och blivit bortskämd, och aldrig lärt sig pengars värde. När hon anklagades för slöseriet ska hon enligt Haslip ha svarat: ”Hur skulle jag kunna veta att landet befann sig i en sådan svår kris? Varje gång jag bad om pengar, fick jag dubbelt så mycket som jag bett om”.

Marie Antoinette avrättades i revolutionens kölvatten 1793. Sofia Coppolas film om henne, som har premiär i dag, slutar innan dess. Den visar tonårsdrottningens liv i överdådig lyx, som bidrog till att ändra hela Europas historia.

Marie Antoinette

Läs också

Anna Andersson