”Vi har det män saknar”

De vill ta gubbarnas plats i styrelserna

Kvinnor på frammarsch Stående fr v: Margareta Neld, Ingela Gullstrand, Ulla Andersson, Ulrika Algotsson. Sittande fr v: Elisabeth Lindberg, Ann-Christine Kling och Eva Södersten.
RELATIONER

Nu darrar styrelsegubbar i hela landet.

Kvinnorna vill sno deras jobb.

– Vi har egenskaper som män saknar, säger Margareta Neld.

Hon står bakom nätverket Women in progress som utbildar kvinnor till styrelseuppdrag.

– Det har varit oerhört populärt. Vi har diplomerat 34 personer och 20 av dem har sedan varit med och startat nätverket, säger Margareta Neld.

– Några stycken har redan fått styrelseuppdrag, men elddopet kommer till våren när de flesta har sina bolagsstämmor, säger hon.

Många fördelar

Debatten om den låga andelen kvinnor i svenska bolagsstyrelser har pågått länge. Så sent som i juni ville förra regeringens utredare Catarina af Sandeberg ha straffavgifter mot företag som inte var jämställda.

Margareta Neld tror att kvinnor själva kan erövra styrelserummen.

– Jag tror att vi måste börja med oss själva och fråga: "Vill vi det här?" Jag tror att mycket beror på att kvinnor själva inte tänkt så mycket på att ta styrelseuppdrag.

Hon ser många fördelar med jämställda företag.

– Jag tror att män och kvinnor har olika styrkor. Med olikheter får man det bästa resultatet. Kvinnor har ofta förmåga att bygga relationer och kommunicera. Och så har vi mer empati och intuition.

Trots att debatten om gubbiga styrelserum varit intensiv är det fortfarande många bolag som är helt mansdominerade.

Välkomnas

Nibe är ett av de företag som bara har män i styrelsen.

– Det finns för få kvalificerade kvinnor som passar i den bransch som Nibe är verksam i, säger styrelseordförande Arvid Gierow.

Han välkomnar att fler kvinnor utbildar sig till styrelseuppdrag.

– Det låter positivt. Vi skulle gärna välkomna en kvinna i styrelsen. Och finns det vägar fram för en kvinna så ser vi bara positivt på det.

Styrelsesugna kvinnor är varskodda.

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM