Skola stoppar tjejernas bild

”För naket” – men killarna får posera avklädda i katalogen

Censurerad När tjejerna i år tog en likadan bild som killarna blev det tvärstopp. Skolan plockade bort den ur katalogen strax innan den gick till tryck. ”Vi ville visa att man kan vara avklädd utan att vara sexuell”, säger Elina Wannberg.
RELATIONER

Killarna på hockeygymnasiet poserade halvnakna och insmorda i olja på gruppfoton i skolkatalogen.

Men när tjejerna gjorde samma sak censurerades bilden av skolledningen.

– Diskriminering, säger Elina Wannberg, 18, elev på skolan.

Foto: Kenneth Paulsson
Inga problem När Robin Johansson, 18, och hans klasskamrater på hockeygymnasiet i Kiruna för två år sedan ville posera halvnakna i skolkatalogen var det ingen i skolledningen som protesterade.

När Elina Wannberg började på Hjalmarlundbohmsskolan i Kiruna för två år sedan poserade tre årskullar hockeykillar med naken och inoljad överkropp på gruppfotona i skolkatalogen.

Det är tradition att avgångsklasserna spexar i katalogen och i år valde Elina och hennes klass att posera på isen med hockeymundering på underkroppen och med händerna för de nakna brösten.

Diskriminerande

Men när katalogen väl kom ut fanns bilden inte med – skolledningen hade beslutat att censurera den utan att diskutera det med tjejerna först.

Anledningen? För naket.

Elina Wannberg förvånas över skolledningens nya policy och tycker att beslutet är diskriminerande.

– Den här bilden är en motreaktion mot att kvinnobröst alltid uppfattas som sexuella. Vi måste ju ha rätt till våra kroppar, säger hon.

”Det är olyckligt”

Skolan har aldrig tidigare stoppat någon bild, och gymnasiechefen Hans Ollander beklagar att tjejerna känner sig orättvist behandlade.

– Det är olyckligt att tjejerna hamnade i en skarv. Men någonstans måste man dra gränsen, och det är inte skolans uppgift att bidra till en ökad kroppsfixering, säger han.

Medieforskaren Anja Hirdman, vid Stockholms universitet, tror att den här typen av fenomen kommer att bli allt vanligare eftersom bildkulturen bland ungdomar i dag är så massiv.

– Men vi borde blir mer uppmärksamma på varför vi alltid problematiserar flickor och sexualitet, men aldrig pojkar och sexualitet, säger hon till Aftonbladet.

Karin Moberger